Lody słony karmel (dla dorosłych - alkoholowe)

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lody z likieru słony karmel, z malinami i jagodami. Lekkie, puszyste i bardzo bogate w smaku! Przepis bez użycia maszynki.

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Śmietanka 30% - 400 ml
    Mleko - 100 ml
    Likier słony karmel - 200 ml
    Cukier - 60 g
    Maliny - 200 g
    Jagody - 150 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Alkohole Likiery

Lody słony karmel (dla dorosłych - alkoholowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lody słony karmel (dla dorosłych - alkoholowe) 1. Połowę śmietanki mieszamy z mlekiem i 50g cukru. Podgrzewamy na małym ogniu, prawie do wrzenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Drugą część śmietanki, wraz z pozostałym cukrem ubijamy.
    Mieszamy obie śmietanki, dodajemy likier i owoce. Przelewamy do pojemnika, wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut masę wyciągamy i mieszamy, aby równo zamarzała. Po 3-4 godzinach masa będzie już bardzo gęsta. Zostawiamy do zupełnego zamrożenia.
    Lody gotowe!
    Lody najlepiej wyciągać z zamrażarki 5 minut przed podaniem, aby łatwiej było je nakładać.

Porady

Lody można podawać z bitą śmietaną lub polewą, ale są tak bogate w smaku, że wystarczą same.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Likier

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować