Lody słony karmel (dla dorosłych - alkoholowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę śmietanki mieszamy z mlekiem i 50g cukru. Podgrzewamy na małym ogniu, prawie do wrzenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Drugą część śmietanki, wraz z pozostałym cukrem ubijamy.
Mieszamy obie śmietanki, dodajemy likier i owoce. Przelewamy do pojemnika, wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut masę wyciągamy i mieszamy, aby równo zamarzała. Po 3-4 godzinach masa będzie już bardzo gęsta. Zostawiamy do zupełnego zamrożenia.
Lody gotowe!
Lody najlepiej wyciągać z zamrażarki 5 minut przed podaniem, aby łatwiej było je nakładać.
Porady
Lody można podawać z bitą śmietaną lub polewą, ale są tak bogate w smaku, że wystarczą same.
Komentarze