Jeżeli szukacie najlepszych, najbardziej chrupiących gofrów to świetnie trafiliście. Są przepyszne! Bardzo długo zachowują świeżość.
10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 jajka
1 szklanka i jedna łyżka mleka (270 ml)
1 łyżka cukru (solidna)
50 g roztopionego masła
160 g mąki pszennej
szczypta soli
kilka kropli olejku waniliowego lub starta skórka z cytrusów
Najbardziej chrupiące gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misie miksera umieścić biała ze szczyptą soli i ubić na sztywną pianę (bardzo sztywną). Na końcu dodać cukier i miksować jeszcze 30 sekund.
2.Żółtka, mleko i masło dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki. Stopniowo dodawać mąkę i mieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodać ubite białka oraz aromat i delikatnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą.
3.Porcję ciasta nalewać do rozgrzanej gofrownicy i piec ok 3 minuty, aż będą mocno zarumienione. Jeść gorące lub studzić na kratce, żeby odparowały.
Smacznego !
Komentarze