Najbardziej chrupiące gofry

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeżeli szukacie najlepszych, najbardziej chrupiących gofrów to świetnie trafiliście. Są przepyszne! Bardzo długo zachowują świeżość.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    1 szklanka i jedna łyżka mleka (270 ml)
    1 łyżka cukru (solidna)
    50 g roztopionego masła
    160 g mąki pszennej
    szczypta soli
    kilka kropli olejku waniliowego lub starta skórka z cytrusów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry Naleśniki

Najbardziej chrupiące gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misie miksera umieścić biała ze szczyptą soli i ubić na sztywną pianę (bardzo sztywną). Na końcu dodać cukier i miksować jeszcze 30 sekund.
  • 2. Żółtka, mleko i masło dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki. Stopniowo dodawać mąkę i mieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodać ubite białka oraz aromat i delikatnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą.
  • 3. Porcję ciasta nalewać do rozgrzanej gofrownicy i piec ok 3 minuty, aż będą mocno zarumienione. Jeść gorące lub studzić na kratce, żeby odparowały.
    Smacznego !

Porady

Idealnie smakują z bitą śmietaną i truskawkami!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować