Jestem pewna, że nikogo nie trzeba namawiać na taki deser. Nie jest przesłodzony. Doskonałym dodatkiem są migdały w karmelu. Polecam.
60 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
330 ml śmietany 30%
75 g mleka zagęszczonego o smaku karmelowym
3 żółtka
3 łyżki drobnego cukru
sok z polowy cytryny
200 g podłużnych biszkoptów ( paczka )
300 g truskawek
łyżka drobnego cukru
1/2 szklanki cukru
25 g masła
garść płatków migdałowych
200 ml śmietany 30 %
łyżka cukru pudru
łyżka soku z cytryny
truskawki i liście mięty do dekoracji
Semifreddo truskawkowo-karmelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Keksówkę o wymiarach 28x12 cm wyłożyć folią spożywczą.
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać sok z cytryny.
Śmietanę ubić na sztywno ( musi być schłodzona ) i dodać zagęszczone mleko o smaku karmelowym. Utarte żółta i ubitą śmietanę połączyć razem.
Oczyszczone, umyte, osuszone truskawki zmiksować z łyżką cukru.
Na dno keksówki wyłożyć 2-3 łyżki zmiksowanych truskawek, a następnie 1/3 kremu. Przykryć biszkoptami maczanymi w sosie truskawkowym. Teraz kolejna warstwa kremu i kolejna warstwa biszkoptów maczanych w sosie truskawkowym. Przykryć kremem i na koniec biszkoptami.
Keksówkę owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki. Najlepiej na całą noc.
Na patelni rozpuścić cukier. Chwilę smażyć aż zbrązowieje. Dodać masło. Smażyć i mieszać, aż masło połączy się z cukrem. Dodać garść płatków migdałowych. Dobrze pomieszać i taką gorącą masę wyłożyć na grubą deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Cienko rozłożyć. Pozostawić do wystudzenia. Masa stwardnieje. Następnie masę przykryć drugim arkuszem papieru i delikatnie potłuc, najlepiej tłuczkiem do mięsa. Powstanie migdałowo-karmelowa posypka.
Zamrożony deser wyjąć z formy. Jeśli są kłopoty, to można obłożyć ściereczką namoczoną w ciepłej wodzie, albo keksówkę zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie.
Ułożyć na podłużnym półmisku. Pokryć posypką i udekorować ubitą śmietaną oraz truskawkami, listkami mięty.
Kroić w grube plastry i dodatkowo każdą porcję posypywać migdałami z karmelem.
Smacznego.
Komentarze