Semifreddo truskawkowo-karmelowe

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jestem pewna, że nikogo nie trzeba namawiać na taki deser. Nie jest przesłodzony. Doskonałym dodatkiem są migdały w karmelu. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 330 ml śmietany 30%
    75 g mleka zagęszczonego o smaku karmelowym
    3 żółtka
    3 łyżki drobnego cukru
    sok z polowy cytryny
    200 g podłużnych biszkoptów ( paczka )
    300 g truskawek
    łyżka drobnego cukru

    1/2 szklanki cukru
    25 g masła
    garść płatków migdałowych

    200 ml śmietany 30 %
    łyżka cukru pudru
    łyżka soku z cytryny
    truskawki i liście mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Semifreddo truskawkowo-karmelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Keksówkę o wymiarach 28x12 cm wyłożyć folią spożywczą.
    Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać sok z cytryny.
    Śmietanę ubić na sztywno ( musi być schłodzona ) i dodać zagęszczone mleko o smaku karmelowym. Utarte żółta i ubitą śmietanę połączyć razem.
    Oczyszczone, umyte, osuszone truskawki zmiksować z łyżką cukru.
    Na dno keksówki wyłożyć 2-3 łyżki zmiksowanych truskawek, a następnie 1/3 kremu. Przykryć biszkoptami maczanymi w sosie truskawkowym. Teraz kolejna warstwa kremu i kolejna warstwa biszkoptów maczanych w sosie truskawkowym. Przykryć kremem i na koniec biszkoptami.
    Keksówkę owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki. Najlepiej na całą noc.
    Na patelni rozpuścić cukier. Chwilę smażyć aż zbrązowieje. Dodać masło. Smażyć i mieszać, aż masło połączy się z cukrem. Dodać garść płatków migdałowych. Dobrze pomieszać i taką gorącą masę wyłożyć na grubą deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Cienko rozłożyć. Pozostawić do wystudzenia. Masa stwardnieje. Następnie masę przykryć drugim arkuszem papieru i delikatnie potłuc, najlepiej tłuczkiem do mięsa. Powstanie migdałowo-karmelowa posypka.
    Zamrożony deser wyjąć z formy. Jeśli są kłopoty, to można obłożyć ściereczką namoczoną w ciepłej wodzie, albo keksówkę zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie.
    Ułożyć na podłużnym półmisku. Pokryć posypką i udekorować ubitą śmietaną oraz truskawkami, listkami mięty.
    Kroić w grube plastry i dodatkowo każdą porcję posypywać migdałami z karmelem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować