REKLAMA

Semifreddo truskawkowo-karmelowe

wyświetlono: 660 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Jestem pewna, że nikogo nie trzeba namawiać na taki deser. Nie jest przesłodzony. Doskonałym dodatkiem są migdały w karmelu. Polecam.

opublikowany: 09.07.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 330 ml śmietany 30%
    75 g mleka zagęszczonego o smaku karmelowym
    3 żółtka
    3 łyżki drobnego cukru
    sok z polowy cytryny
    200 g podłużnych biszkoptów ( paczka )
    300 g truskawek
    łyżka drobnego cukru

    1/2 szklanki cukru
    25 g masła
    garść płatków migdałowych

    200 ml śmietany 30 %
    łyżka cukru pudru
    łyżka soku z cytryny
    truskawki i liście mięty do dekoracji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Keksówkę o wymiarach 28x12 cm wyłożyć folią spożywczą.
    Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać sok z cytryny.
    Śmietanę ubić na sztywno ( musi być schłodzona ) i dodać zagęszczone mleko o smaku karmelowym. Utarte żółta i ubitą śmietanę połączyć razem.
    Oczyszczone, umyte, osuszone truskawki zmiksować z łyżką cukru.
    Na dno keksówki wyłożyć 2-3 łyżki zmiksowanych truskawek, a następnie 1/3 kremu. Przykryć biszkoptami maczanymi w sosie truskawkowym. Teraz kolejna warstwa kremu i kolejna warstwa biszkoptów maczanych w sosie truskawkowym. Przykryć kremem i na koniec biszkoptami.
    Keksówkę owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki. Najlepiej na całą noc.
    Na patelni rozpuścić cukier. Chwilę smażyć aż zbrązowieje. Dodać masło. Smażyć i mieszać, aż masło połączy się z cukrem. Dodać garść płatków migdałowych. Dobrze pomieszać i taką gorącą masę wyłożyć na grubą deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Cienko rozłożyć. Pozostawić do wystudzenia. Masa stwardnieje. Następnie masę przykryć drugim arkuszem papieru i delikatnie potłuc, najlepiej tłuczkiem do mięsa. Powstanie migdałowo-karmelowa posypka.
    Zamrożony deser wyjąć z formy. Jeśli są kłopoty, to można obłożyć ściereczką namoczoną w ciepłej wodzie, albo keksówkę zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie.
    Ułożyć na podłużnym półmisku. Pokryć posypką i udekorować ubitą śmietaną oraz truskawkami, listkami mięty.
    Kroić w grube plastry i dodatkowo każdą porcję posypywać migdałami z karmelem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: czarrna DSC_2816

Ciasto truskawkowo-karmelowe

Smak lata zimą :)

kategoria: Ciasta do kawy Desery biszkopty mus musy krem opublikowany: 07.02.2015 | wyświetlono: 529 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: alaaa alaaa

Semifreddo truskawkowo czekoladowe

Na letnie upały najlepszy domowe semifreddo.

kategoria: Desery opublikowany: 30.06.2013 | wyświetlono: 525 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE