Semifreddo truskawkowo-karmelowe

  • wyświetlono: 551 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Jestem pewna, że nikogo nie trzeba namawiać na taki deser. Nie jest przesłodzony. Doskonałym dodatkiem są migdały w karmelu. Polecam.

ewaeu
  • 1 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

330 ml śmietany 30%
75 g mleka zagęszczonego o smaku karmelowym
3 żółtka
3 łyżki drobnego cukru
sok z polowy cytryny
200 g podłużnych biszkoptów ( paczka )
300 g truskawek
łyżka drobnego cukru

1/2 szklanki cukru
25 g masła
garść płatków migdałowych

200 ml śmietany 30 %
łyżka cukru pudru
łyżka soku z cytryny
truskawki i liście mięty do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Semifreddo truskawkowo-karmelowe

  • 1. Keksówkę o wymiarach 28x12 cm wyłożyć folią spożywczą.
    Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać sok z cytryny.
    Śmietanę ubić na sztywno ( musi być schłodzona ) i dodać zagęszczone mleko o smaku karmelowym. Utarte żółta i ubitą śmietanę połączyć razem.
    Oczyszczone, umyte, osuszone truskawki zmiksować z łyżką cukru.
    Na dno keksówki wyłożyć 2-3 łyżki zmiksowanych truskawek, a następnie 1/3 kremu. Przykryć biszkoptami maczanymi w sosie truskawkowym. Teraz kolejna warstwa kremu i kolejna warstwa biszkoptów maczanych w sosie truskawkowym. Przykryć kremem i na koniec biszkoptami.
    Keksówkę owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki. Najlepiej na całą noc.
    Na patelni rozpuścić cukier. Chwilę smażyć aż zbrązowieje. Dodać masło. Smażyć i mieszać, aż masło połączy się z cukrem. Dodać garść płatków migdałowych. Dobrze pomieszać i taką gorącą masę wyłożyć na grubą deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Cienko rozłożyć. Pozostawić do wystudzenia. Masa stwardnieje. Następnie masę przykryć drugim arkuszem papieru i delikatnie potłuc, najlepiej tłuczkiem do mięsa. Powstanie migdałowo-karmelowa posypka.
    Zamrożony deser wyjąć z formy. Jeśli są kłopoty, to można obłożyć ściereczką namoczoną w ciepłej wodzie, albo keksówkę zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie.
    Ułożyć na podłużnym półmisku. Pokryć posypką i udekorować ubitą śmietaną oraz truskawkami, listkami mięty.
    Kroić w grube plastry i dodatkowo każdą porcję posypywać migdałami z karmelem.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

miętamigdałyTruskawkibita śmietanaDeserkarmelbiszkoptyLodydeser lodowylody truskawkowedeser na zimnoowoce latasemifreddodeser z biszkoptamimrożony desersemifreddo truskawkoweSemifreddo truskawkowo-karmelowemigdały w karmeluposypka migdałowo-karmelowa

Komentarze

Podobne przepisy

image-0qhgont

Dodane przez: gotowanieiblogowanie

Sernik z polewa karmelową i likierem truskawkowym

Sernik z likierem truskawkowym...

image-21u4p4e

Dodane przez: Mniam1

Semifreddo wiśniowe

Intensywnie wiśniowy deser lodowy....

Owocowe semifreddo

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Owocowe semifreddo

Pyszny deser z owocami. Mrożonymi...

Malinowe semifreddo

Dodane przez: kuchenny świat

Malinowe semifreddo

Zapraszam na pyszne i domowe semifreddo....

Wiśniowe semifreddo

Dodane przez: mysza75

Wiśniowe semifreddo

Szybki i prosty deser lodowy, nie...

Tiramisu Semifreddo

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Tiramisu Semifreddo

Przepyszny deser tiramisu bez jajek....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE