Bułki "misie" do barszczu

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Kapuśniaczki w wersji dla dzieci. Z pysznym farszem i kruchą bułką są fantastycznym dodatkiem do barszczu, bądź innych ulubionych zup.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - 600g mąki;
    - 1 szkl. ciepłego mleka;
    - 1 łyżka cukru;
    - 2 jajka;
    - 40dag drożdży;
    - 50g masła lub margaryny;
    - sól.

    FARSZ:
    - 300g pieczarek;
    - 800g kapusty kiszonej;
    - duża cebula;
    - sól, pieprz;
    - olej lub masło do smażenia.

    ORAZ:
    - jajko;
    - cukrowe pisaki (biały i czarny).
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Bułki "misie" do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki misie zaczyn 1. Ciepłe mleko, drożdże, cukier i łyżkę mąki mieszamy widelcem, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy, aż zaczyn wyrośnie i podwoi objętość.
  • 2. Masło rozpuszczamy, nieco studzimy.

    Do zaczynu dodajemy wszystkie pozostałe składniki (poza masłem) i wyrabiamy ciasto, aż stanie się sprężyste i zacznie odchodzić od ręki. Wówczas dodajemy połowę masła (drugą połową smarujemy blachę).

    Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (do 1 godziny).
  • 3. FARSZ
    Kapustę odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki obieramy kroimy w kostkę.
    Cebulę drobno siekamy, smażymy na maśle lub oleju. Dodajemy pieczarki i chwilę smażymy (aż odparuje woda). Dodajemy kapustę, doprawiamy i smażymy, aż kapusta nabierze złotego koloru. Farsz studzimy.
  • bułki misie ciasto 4. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na posypaną mąką stolnicę i chwilę ugniatamy. Z ciasta tworzymy długi, równy wałek, odkrawamy kawałek i odkładamy na bok (później podzielimy je na uszy misiów).

    Pozostały wałek dzielimy na 8 części (lub tyle, ile wgłębień ma nasza blacha). Każdą część spłaszczamy, faszerujemy i formujemy w kształtną bułeczkę. Każdą bułkę odkładamy na stolnicę, dopiero gdy wszystkie bułki będą gotowe, układamy w wysmarowanej masłem blaszce.

    Z pozostawionej części ciasta formujemy wałek i ucinamy 16 małych kawałków. Formujemy małe kuleczki i układamy na bułkach tworząc uszy misiów. Żeby ciasto się trzymało razem, możemy bułki nawilżyć lekko wodą w miejscu, gdzie umocujemy uszy.
  • 5. Jajko roztrzepujemy widelcem (możemy dodać resztę rozpuszczonego masła, jeśli nam zostało). Smarujemy misie, a następnie blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
  • bułki misie studzenie 6. Bułki po upieczeniu pozostawiamy na co najmniej pół godziny do ostudzenia. Dekorujemy pisakami. Można podawać jeszcze ciepłe, ale należy uważać na gorący farsz wewnątrz bułek.

Porady

Forma do baby wielkanocnej jest najlepsza do upieczenia misiów, ponieważ posiada widoczne rowki. Dzięki nim możemy podzielić ciasto na równe porcje i misie ładnie się upieką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Pieczarki Mąka Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować