Placek do barszczu

  • wyświetlono: 3416 |
  • dodany do książki kucharskiej: 53 |
  • polecenia: 4

Nie krokiety i nie uszka, tylko właśnie taki placek upiekłam tym razem do barszczu. Przepis dostałam od Mamy, a ona od sąsiadki. Serdecznie polecam!

rzelkazag
  • 120min

Składniki

Na blaszkę 24x36cm

Ciasto:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
5 żółtek
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
1 zupa ogonowa

Farsz:
1/2 kg mięsa mielonego
1/2 kg pieczarek
2 cebule
1 całe jajko
6 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki bułki tartej
2x kostka rosołowa

Sposób przygotowania przepisu:

Placek do barszczu

  • Zarabiamy ciasto1. Składniki na ciasto zarobić.
  • Smażymy cebulę z pieczarkami2. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć, dodać starte na dużych oczkach pieczarki oraz kostki rosołowe i smażyć.
  • Gotowy farsz3. Do mięsa mielonego surowego dodać przestudzone pieczarki, jajko, bułkę tartą i jajka starte na grubych oczkach. Całość dobrze wyrobić.
  • Placek pieczemy ok 1 godzinę4. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, dać na blaszkę. Podpiec ok 15 minut. Wyciągnąć,rozłożyć farsz i przykryć drugą częścią ciasta. Podziurkować widelcem. Piec w temp 180St C przez ok 1h.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

mięsomoj_niedzielny_obiadfarszplacekbarszczz pieczarkamido barszczusłone wypieki

Komentarze

Podobne przepisy

pyszne naleśniki wytrawne o smaku czosnkowym.

Dodane przez: patunia1987

NALEŚNIKI O SMAKU CZOSNKOWYM

Pyszne wytrawne naleśniki o smaku...

image-17scmcy

Dodane przez: anita176

salceson podrobowy

pyszna domowa wędlina

Roladka z indyka z żurawiną i śliwkami

Dodane przez: anik9

Roladka z indyka z żurawiną i śliwkami

Bardzo szybka w wykonaniu, świetnie...

Quritto (quesadilla) z kurczakiem serem i sosem

Dodane przez: szpileczkiibabeczki

Quritto (quesadilla) z kurczakiem serem i...

Domowe placki tortilli przełożone...

PIECZONE SAJGONKI FIT

Dodane przez: patunia1987

Pieczone sajgonki fit

Pyszne sajgonki z piekarnika w...

image-0a7h0pk

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

tymbaliki z kurczaka

Nie wyobrażam sobie świat Wielkanocnych...