Penne z kurczakiem i rukolą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ostatnio zrezygnowałam z gotowych dań proszkowanych "z torebek" i szukam rozwiązań, żeby obiady smakowały podobnie, ale były ugotowane ze świeżych składników. W ten sposób "Pomysł na kurczak w sosie śmietanowym" od Winiary zamieniłam na ten przepis i nie widzę różnicy w smaku. Polecam serdecznie miłośnikom penne.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mała pierś z kurczaka;
    - 250g małych pieczarek;
    - cebula;
    - 2 ząbki czosnku;
    - sól, kolorowy pieprz,
    - ok. 200ml. śmietany 18%;
    - ok. 40g topionego serka śmietankowego;
    - olej.

    Oraz:
    - makaron penne;
    - rukola.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Penne

Penne z kurczakiem i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę szklimy wraz z czosnkiem na gorącym oleju. Dodajemy mięso. Całość prószamy solą i kolorowym pieprzem. Smażymy, aż mięso się zetnie.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy, przekrawamy na pół i dodajemy do mięsa. Smażymy do momentu, aż pieczarki staną się złote.
  • 3. Śmietanę, 1/3 szklanki ciepłej wody i serek mieszamy trzepaczką w miseczce, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy do mięsa i mieszamy do momentu zagotowania się sosu.
  • 4. Gotowy sos podajemy z makaronem oraz umytą i osuszoną rukolą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować