Paszteciki do barszczu

4.5 (196 ocen)

  • 3 godz.

Pikantne paszteciki do barszczu lub jako samodzielna przekąska. Pachnące grzyby tylko dopełniają smaku.

  • 3 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    4 szkl. mąki pszennej + do podsypania
    2 jajka
    6 dag świeżych drożdży
    1 szkl. śmietany 18 %
    250 g margaryny
    łyżeczka soli

    farsz:
    1 kg kapusty kiszonej
    20 dag suszonych grzybów
    2 średnie cebule
    olej do podsmażenia
    2 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    sól
    pieprz

    dodatkowo:
    jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Paszteciki do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysiekać z margaryną, dodać sól, jajka i rozpuszczone w śmietanie drożdże. Wyrobić gładkie ciasto i ostawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawać prostokąty, na środku nakładać farsz i zawijać. Układać na natłuszczonej blaszce (zlepieniem do spodu), posmarować roztrzepanym jajkiem (można posypać kminkiem) i piec na złoty kolor ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Kapustę wypłukać zalać wodą dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować pod przykryciem 20 minut. Grzyby dobrze wypłukać zalać wodą z dodatkiem soli i oleju i gotować 15 minut. Kapustę i grzyby odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa (grubsze sitko). Kapustę, grzyby i cebulkę dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem i dusić do odparowania wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować