smakują zaskakująco świeżo, orzeźwiająco, są aromatyczne i delikatne, wykwintne i bardzo niecodzienne.
15 min
Dla 3 osób
Składniki:
8 filetów śledziowym solonych a la matjas
skórka otarta z limonki
skórka otarta z cytryny
sok z połowy cytryny
sok z połowy limonki
1 łyżka cukru pudru
100ml oleju rzepakowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 cebula
kolorowy pieprz
Śledzie w cytrusach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez ok 3h, następnie dobrze opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w skośne kawałki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, wyłożyć na sitko, przelać najpierw wrzątkiem, a następnie od razu zimną wodą.
Połowę limonki pokroić w cienkie plastry, lub wyfiletować.
Sok z cytryny, limonki, cukier puder oraz olej wymieszać, dodać starte skórki z cytryny i limonki, plasterki limonki, cebulę i natkę pietruszki.
W słoiku układać warstwami śledzie i cząsteczki limonki, każdą warstwę polewać cytrynową miksturą. Słoik zakręcić, odstawić do lodówki na min. 3 dni.
Smacznego!
Komentarze