Śledzie w cytrusach

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 3 osób

smakują zaskakująco świeżo, orzeźwiająco, są aromatyczne i delikatne, wykwintne i bardzo niecodzienne.

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 8 filetów śledziowym solonych a la matjas
    skórka otarta z limonki
    skórka otarta z cytryny
    sok z połowy cytryny
    sok z połowy limonki
    1 łyżka cukru pudru
    100ml oleju rzepakowego
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 cebula
    kolorowy pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w cytrusach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez ok 3h, następnie dobrze opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w skośne kawałki.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę, wyłożyć na sitko, przelać najpierw wrzątkiem, a następnie od razu zimną wodą.
    Połowę limonki pokroić w cienkie plastry, lub wyfiletować.
    Sok z cytryny, limonki, cukier puder oraz olej wymieszać, dodać starte skórki z cytryny i limonki, plasterki limonki, cebulę i natkę pietruszki.
    W słoiku układać warstwami śledzie i cząsteczki limonki, każdą warstwę polewać cytrynową miksturą. Słoik zakręcić, odstawić do lodówki na min. 3 dni.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować