REKLAMA

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą

wyświetlono: 1670 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Pyszne i niebanalne danie z młodej kapusty

opublikowany: 14.04.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    200g kaszy gryczanej
    100g wędzonego boczku (opcjonalnie)
    6-8 suszonych pomidorów
    1 jajko
    1 cebula
    tymianek
    słodka papryka
    2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów (lub zwykłego oleju)
    sól
    pieprz
    0,5l bulionu warzywnego lub drobiowego (ew. wody)
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
Ocena:

(średnia 4.5 z 157 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować do miękkości.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojony w kostkę boczek, smażyć do zarumienienia. Dodać pokrojone suszone pomidory, wymieszać, ostudzić.
    Cebulę z pomidorami i boczkiem połączyć z kaszą, dodać jajko, wymieszać, doprawić do smaku.
    Kapustę sparzyć, zdejmując kolejno liście. Uwaga: nie należy liści długo gotować, ponieważ będą zbyt miękkie.
    W liściach ściąć grubszy nerw. Na każdy wyłożyć nadzienie, zwinąć gołąbki.
    Gołąbki ułożyć ciasno w szerokim garnku lub głębokiej patelni, zalać gorącym bulionem, dodać ziele angielskie i liście laurowe, dusić na małym ogniu ok 30 minut.
    Podawać np. z sosem pieczarkowym albo śmietaną.
    Smacznego!

Notka redakcyjna

Porady

Jeśli główki kapusty są małe, polecam wykorzystać 2 sztuki, żeby mieć większe liście. Z reszty kapusty można ugotować np. bigos albo kapuśniak.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: czarrna DSC_2816

Gołąbki z młodej kapusty

Obowiązkowa pozycja w wiosennym menu :)

kategoria: Dania główne gołąbki opublikowany: 22.05.2018 | wyświetlono: 1142 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE