Chłopskie kaszotto

4.48 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 4 osób

To danie jednogarnkowe, proste i pożywne, bardzo pasujące do jesienno-zimowej aury. A może również chłopskie dlatego, że pęczak jest kaszą ogólnodostępną i tanią, przez co jeszcze do niedawna uważano go za produkt niewarty kulinarnej uwagi. Tymczasem warto sięgnąć po pęczak, gdyż jest nie tylko zdrowy, ale i bardzo smaczny.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka pęczaku
    250g dobrej kiełbasy np. śląskiej
    2 małe kolorowe papryki
    pół główki brokułów (ok 300g)
    1 marchew
    1 cebula
    150ml bulionu (najlepiej mięsnego)
    2 łyżki oleju
    2 łyżki sosu pieczeniowego*
    sól
    pieprz czarny
    pieprz ziołowy
    papryka słodka wędzona
    tymianek
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Chłopskie kaszotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać, pokroić w 1-2mm półkrążki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę. Brokuły podzielić na małe różyczki.
    Kiełbasę pokroić w kostkę.
    Pęczak opłukać, wsypać do wrzącej wody, gotować 8 minut, odcedzić.
    Na patelni rozgrzać olej, zrumienić kiełbasę z cebulą, dodać paprykę i marchew. Smażyć razem kilka minut ciągle mieszając. Na patelnię wyłożyć pęczak, dodać brokuły, zalać gorącym bulionem, posolić do smaku, przykryć i gotować na małym ogniu, aż pęczak wchłonie płyn i będzie miękki. Do kaszotto dodac sos pieczeniowy, wymieszać i podsmażyć przez kilka minut.
    Kaszotto doprawić do smaku, przed podaniem można posypać natką pietruszki.
    Smacznego!

Porady

do gotowania wykorzystuje sos, który zostaje po pieczeniu mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kiełbasa Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować