Kulicz - rosyjska babka wielkanocna

4.47 (198 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Kulicz to rosyjska babka, która obowiązkowo musi się znaleźć w koszyczku do święcenia. Tradycyjne kulicze piecze się z ciasta drożdżowego, bogatego w żółtka, masło, dzięki długiemu wyrabianiu ciasto jest niezwykle lekkie, piórkowe, koniecznie z bakaliami. Po upieczeniu kulicze dekorowane są lukrem, kolorowymi posypkami z napisem XB czyli Христос Воскресе! (Chrystus Zmartwychwstał!)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500g mąki
    25g drożdży
    250ml mleka
    6 żółtek
    150g cukru
    150g masła
    70g rodzynków
    3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    25ml koniaku
    łyżka cukru waniliowego
    skórka otarta z cytryny
    0,5 płaskiej łyżeczki kardamonu
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta soli

    lukier:
    0,5 szklanki cukru pudru
    sok z połowy cytryny
    posypka cukiernicza do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.47 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Kulicz - rosyjska babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pół szklanki mleka mocno podgrzać, wsypać pół szklanki mąki i szybko wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić.
    Drożdże pokruszyć z łyżką cukru, wymieszać z pozostałym mlekiem (ma być ciepłe, nie gorące!) i łyżką mąki, odstawić na 10 minut, aż zaczyn ruszy.
    Zaparzoną mąkę oraz zaczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

    Żółtka utrzeć na puch z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Połowę masy jajecznej wlać do wyrośniętego zaczynu, wsypać 150g mąki, wymieszać i odstawić na godzinę do wyrastania.
    Następnie dodać pozostałą masę jajeczną, przyprawy, koniak i mąkę, wyrobić gładkie ciasto, podczas wyrabiania dodając rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabianie trwa dość długo, do 30 minut. Gdy ciasto będzie odklejać się od rąk, uformować kulę, przykryć i ponownie odstawić do wyrastania.
    Gdy ciasto podwoi objętość, odgazować, dodać oprószone mąką bakalie, wmieszać je w ciasto i odstawić do podwojenia objętości.
    Formy posmarować masłem, na dno każdej położyć krążek z papieru do pieczenia.
    Ciasto podzielić na 3 kawałki, z każdego delikatnie uformować kulę, włożyć do form (ciasto w formie powinno zajmować 1/3 wysokości) i pozostawić do wyrastania na ok 20 minut. Gdy ciasto wyrośnie na 2/3, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40* minut w temp. 160stC.
    Upieczone kulicze pozostawić na kilka minut w formach, następnie wyjąć i studzić na kratce. Gdy wystygną polać lukrem i udekorować.

    Udanych wypieków!

    *czas pieczenia zależy od wielkości formy. Piekłam w puszkach o średnicy 12cm ok 35 minut.

Porady

Do upieczenia kuliczy potrzebne są wysokie formy. Ja nie miałam specjalnej formy, a do pieczenia wykorzystałam metalowe puszki po brzoskwiniach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować