Kulicz - rosyjska babka wielkanocna

  • wyświetlono: 1373 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kulicz to rosyjska babka, która obowiązkowo musi się znaleźć w koszyczku do święcenia. Tradycyjne kulicze piecze się z ciasta drożdżowego, bogatego w żółtka, masło, dzięki długiemu wyrabianiu ciasto jest niezwykle lekkie, piórkowe, koniecznie z bakaliami. Po upieczeniu kulicze dekorowane są lukrem, kolorowymi posypkami z napisem XB czyli Христос Воскресе! (Chrystus Zmartwychwstał!)

IMGP5924-4c
  • 6 porcje
  • 120min

Składniki

500g mąki
25g drożdży
250ml mleka
6 żółtek
150g cukru
150g masła
70g rodzynków
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
25ml koniaku
łyżka cukru waniliowego
skórka otarta z cytryny
0,5 płaskiej łyżeczki kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli

lukier:
0,5 szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny
posypka cukiernicza do dekoracji

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kulicz - rosyjska babka wielkanocna

  • 1. Pół szklanki mleka mocno podgrzać, wsypać pół szklanki mąki i szybko wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić.
    Drożdże pokruszyć z łyżką cukru, wymieszać z pozostałym mlekiem (ma być ciepłe, nie gorące!) i łyżką mąki, odstawić na 10 minut, aż zaczyn ruszy.
    Zaparzoną mąkę oraz zaczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

    Żółtka utrzeć na puch z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Połowę masy jajecznej wlać do wyrośniętego zaczynu, wsypać 150g mąki, wymieszać i odstawić na godzinę do wyrastania.
    Następnie dodać pozostałą masę jajeczną, przyprawy, koniak i mąkę, wyrobić gładkie ciasto, podczas wyrabiania dodając rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabianie trwa dość długo, do 30 minut. Gdy ciasto będzie odklejać się od rąk, uformować kulę, przykryć i ponownie odstawić do wyrastania.
    Gdy ciasto podwoi objętość, odgazować, dodać oprószone mąką bakalie, wmieszać je w ciasto i odstawić do podwojenia objętości.
    Formy posmarować masłem, na dno każdej położyć krążek z papieru do pieczenia.
    Ciasto podzielić na 3 kawałki, z każdego delikatnie uformować kulę, włożyć do form (ciasto w formie powinno zajmować 1/3 wysokości) i pozostawić do wyrastania na ok 20 minut. Gdy ciasto wyrośnie na 2/3, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40* minut w temp. 160stC.
    Upieczone kulicze pozostawić na kilka minut w formach, następnie wyjąć i studzić na kratce. Gdy wystygną polać lukrem i udekorować.

    Udanych wypieków!

    *czas pieczenia zależy od wielkości formy. Piekłam w puszkach o średnicy 12cm ok 35 minut.

Porady

Do upieczenia kuliczy potrzebne są wysokie formy. Ja nie miałam specjalnej formy, a do pieczenia wykorzystałam metalowe puszki po brzoskwiniach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocbabkakuchnia rosyjskakuliczrosyjska babka
 

Komentarze

Podobne przepisy

babka zebra

Dodane przez: ekspansja-smaku

Pasiasta babka wielkanocna - ciasto zebra

Babka to ciasto bez którego nie...

Babka Wielkanocna

Dodane przez: Barbara Ornat

BABKA WIELKANOCNA

Jest to sprawdzona babeczka z moich...

Babka wielkanocna - najszybsza!

Dodane przez: MałaMi

Babka wielkanocna - najszybsza!

Przepyszna babka, która w wykonaniu...

KOLOROWA BABKA WIELKANOCNA

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

KOLOROWA BABKA WIELKANOCNA

Babka kolorowa - o trzech smakach:...

Babka wielkanocna

Dodane przez: Marcin Baryło

Babka wielkanocna

Babka wielkanocna bardzo dobra...

Babka wielkanocna z sokiem pomidorowym

Dodane przez: ewaeu

Babka wielkanocna z sokiem pomidorowym

Może się ktoś zdziwić, ale zapewniam,...