Pasztet z gęsi

  • wyświetlono: 14962 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

choć gęsina bardziej się kojarzy z tradycją świętomarcińską, to warto sięgać po nią nie tylko w listopadzie. Gęsina to zdrowe i smaczne mięso. Świetnie smakuje gęś pieczona z jabłkami lub na kapuście, a żurek na gęsinie nie ma sobie równych. Ja postawiłam na pasztet - ta wersja domowej wędliny podbije podniebienia wszystkich biesiadników. A do tego żurawina lub ćwikła - będzie pysznie;)

IMGP5924-4c
  • 12 porcje
  • 120min

Składniki

2 gęsie udka (ok 1kg)
200g wątróbki z gęsi
200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku
2 cebule
1 marchew
1 pietruszka
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
gałązka rozmarynu
7 ziarenek jałowca
3 gałązki świeżego tymianku
50ml brandy lub koniaku
2 czerstwe kajzerki
4 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
majeranek
olej i bułka tarta do posmarowani i wysypania formy

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet z gęsi

  • 1. Udka umyć, naciąć skórę, ułożyć na zimnej patelni, podgrzewać, żeby zaczął wytapiać się tłuszcz, a skórka się przyrumieniła.Udka odwrócić na drugą stronę i również przyrumienić. Na patelni razem z udkami zrumienić też pokrojone w kawałki podgardle oraz przekrojoną na pół cebulę.
    Marchew i pietruszkę obrać, przekroić na 4 kawałki, dodać do mięsa.
    Dodać przyprawy (rozmaryn, liście laurowe, tymianek, ziele, jałowiec), zalać gorącą wodą, żeby mięso było na prawie całe przykryte płynem. Dusić na małym ogniu, aż będzie miękkie (ok 2godzin). Wątróbkę oczyścić z błon, dodać do mięsa, dusić jeszcze 20 minut.
    Mięso i warzywa wyjąć z bulionu, ostudzić. Kajzerki pokroić i namoczyć w bulionie z mięsa. Wszystko zmielić 2 razy. Masę mięsną doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem, wlać brandy, dodać jajka i wymieszać na jednolitą masę. Jeśli masa będzie za gęsta, można podlać pozostałym bulionem. Do wyrobionej masy można dodać np. pokrojone śliwki, żurawinę lub posiekane orzechy, jeśli lubicie pasztety z dodatkami.
    2 keksówki (8x25cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 180stC.
    Po upieczeniu pasztet wyjąć z piekarnika, pozostawić w foremce do wystudzenia. Gdy pasztet wystygnie i stężeje, wyjąć z foremki.
    Przechowywać w lodówce.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

gęśPasztetboże narodzeniewędlinygęsinadomowe wyroby

Komentarze

Podobne przepisy

pasztet

Dodane przez: marysiaz

Tradycyjny pasztet z żurawiną

Rewelacyjny świąteczny pasztet,...

pasztet z dziczyzny

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Pasztet z dziczyzny (sarnina)

Mięso z dziczyzny do pasztetu może...

Babciny pasztet z zającem

Dodane przez: Ania_L

Babciny pasztet z zająca

Przepis na pasztet dostałam dawno...

Pasztet z zielonej soczewicy

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Pasztet z zielonej soczewicy

Pasztet z zielonej soczewicy był...

Pasztet z cukinii

Dodane przez: Cukiereczek

Pasztet z cukinii

To idealna propozycja dla wegetarian,...

image-09q2dyb

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Pasztet z królika Babci Anieli

Wiekowy przepis na najlepszy pasztet...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE