Pasztet z gęsi

4.44 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

choć gęsina bardziej się kojarzy z tradycją świętomarcińską, to warto sięgać po nią nie tylko w listopadzie. Gęsina to zdrowe i smaczne mięso. Świetnie smakuje gęś pieczona z jabłkami lub na kapuście, a żurek na gęsinie nie ma sobie równych. Ja postawiłam na pasztet - ta wersja domowej wędliny podbije podniebienia wszystkich biesiadników. A do tego żurawina lub ćwikła - będzie pysznie;)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 gęsie udka (ok 1kg)
    200g wątróbki z gęsi
    200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku
    2 cebule
    1 marchew
    1 pietruszka
    3 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    gałązka rozmarynu
    7 ziarenek jałowca
    3 gałązki świeżego tymianku
    50ml brandy lub koniaku
    2 czerstwe kajzerki
    4 jajka
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    majeranek
    olej i bułka tarta do posmarowani i wysypania formy
Wystaw ocenę:

4.44 (167 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Pasztet

Pasztet z gęsi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyć, naciąć skórę, ułożyć na zimnej patelni, podgrzewać, żeby zaczął wytapiać się tłuszcz, a skórka się przyrumieniła.Udka odwrócić na drugą stronę i również przyrumienić. Na patelni razem z udkami zrumienić też pokrojone w kawałki podgardle oraz przekrojoną na pół cebulę.
    Marchew i pietruszkę obrać, przekroić na 4 kawałki, dodać do mięsa.
    Dodać przyprawy (rozmaryn, liście laurowe, tymianek, ziele, jałowiec), zalać gorącą wodą, żeby mięso było na prawie całe przykryte płynem. Dusić na małym ogniu, aż będzie miękkie (ok 2godzin). Wątróbkę oczyścić z błon, dodać do mięsa, dusić jeszcze 20 minut.
    Mięso i warzywa wyjąć z bulionu, ostudzić. Kajzerki pokroić i namoczyć w bulionie z mięsa. Wszystko zmielić 2 razy. Masę mięsną doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem, wlać brandy, dodać jajka i wymieszać na jednolitą masę. Jeśli masa będzie za gęsta, można podlać pozostałym bulionem. Do wyrobionej masy można dodać np. pokrojone śliwki, żurawinę lub posiekane orzechy, jeśli lubicie pasztety z dodatkami.
    2 keksówki (8x25cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 180stC.
    Po upieczeniu pasztet wyjąć z piekarnika, pozostawić w foremce do wystudzenia. Gdy pasztet wystygnie i stężeje, wyjąć z foremki.
    Przechowywać w lodówce.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś Wędlina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować