Bigos z młodej kapusty

4.5 (191 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bigos z młodej kapusty to danie w sam raz na tę porę roku - jest lekki, ale przy tym sycący, pachnący koperkiem. Jakże różny od tego tradycyjnego staropolskiego bigosu, którym zajadamy się na Święta. Szybko się go robi, ale tez szybko znika z talerza, dlatego polecam ugotować go więcej, np. z dwóch średniej wielkości główek kapusty, żeby następnego dnia mieć obiad z głowy.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty (średniej wielkości)
    2 dymki ze szczypiorkiem
    150g kiełbasy (u mnie: śląska, kabanosy, chorizo)
    3 łyżki oleju
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    majeranek
    tymianek
    0,5 łyżeczki nasion kolendry
    0,5 łyżeczki czerwonej papryki
    sól
    pieprz czarny
    świeży koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dymkę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać.
    Kapustę poszatkować dość grubo.
    Kiełbasę pokroić w plasterki.
    W głębokiej patelni rozgrzać olej, zrumienić kiełbasę, odłożyć na talerz. Na tym samym oleju zeszklić cebulę i szczypiorek, dodać kapustę, smażyć kilka minut mieszając, następnie przykryć i dusić na małym ogniu ok 7-10 minut. Dodać kiełbasę, wymieszać, dusić jeszcze 2-3 minuty.
    Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i dusić kolejne 2 minuty.
    Koperek posiekać, dodać do bigosu.
    Smacznego!

Porady

W wersji wegetariańskiej wystarczy pominąć kiełbasę, a resztę przygotować zgodnie z przepisem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować