Burgery z wołowiną

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 4 osób

Jedzeniu burgera powinna towarzyszyć pewna otoczka, jak chociażby oglądanie meczu, w sezonie spotkanie przy grillu albo wspólne gotowanie z przyjaciółmi. No i nie może być inaczej - prawdziwy burger musi być z wołowiną.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 bułki do hamburgerów
    500g wołowiny (antrykot, rostbef)
    sól
    świeżo mielony pieprz

    dodatki:
    cebula, pomidor, ogórki konserwowe, papryka, sałata, ser, musztarda, ketchup itd.
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Burgery Grill

Burgery z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić, przemieszać ręka. Uformować 4 kotlety o grubości ok 1,5cm. Kotlety przełożyć pergaminem i włożyć do lodówki na 30 minut. Przed smażeniem oprószyć solą i pieprzem. Grillować na ruszcie lub na patelni na brązowo z obu stron (po ok 2-3 minuty).
    Na ruszt można wrzucić także krążki cebuli, grillować przez pół minuty.
    Bułki przekroić na pół, opiec krótko od środka na grillu.
    Burgery złożyć dodając składniki wg własnego upodobania.
    Smacznego!

Porady

Po zmieleniu mięsa wystarczy tylko wymieszać go ręką, bez długiego wyrabiania, żeby kotlety podczas smażenia nie puchły i pozostały soczyste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować