Krupnik na żeberkach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Krupnik zawsze będzie dla mnie zupą domową, babciną, jedząc którą uszy się trzęsą. Ja uwielbiam krupniczek gotowany na żeberkach, z kaszą jęczmienną, bo miska takiej zupy szczególnie pasuje do jesienno-zimowej aury za oknem:)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500g żeberek wieprzowych
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera (ok 200g)
    2 średniej wielkości ziemniaki
    100g kaszy jęczmiennej wiejskiej
    3 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    1 cebula
    1 łyżka domowej vegety
    sól
    pieprz
    pół pęczka natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, opalić nad ogniem.
    Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć w garnku, zalać zimna wodą (2,5 litry), zagotować, zbierając szumowiny. Dodać cebulę, liście laurowe i ziele angielskie oraz związane nitką łodygi natki pietruszki. Garnek przykryć. Gotować na małym ogniu ok 2 godzin, aż mięso będzie odchodzić od kości. Cebulę i łodygi pietruszki wyjąć.
    Marchew, pietruszkę i seler obrać, pokroić: marchew i pietruszkę w półtalarki, seler w słupki. Wrzucić do gotującego się bulionu, gotować 5 minut, dodać kaszę, gotować 10 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do zupy, gotować ok 5 minut, aż będą miękkie. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać wrzącej wody i zupę zagotować.
    Zupę doprawić vegetą, solą i pieprzem. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować