Danie spełnia wszystkie zimowo-obiadowe wymagania, czyli jest gorące, sycące i smaczne, a w dodatku praktycznie samo się robi
2 godz.
Dla 6 osób
Składniki:
1 tuszka kurczaka ok 1,5kg (najlepiej oczywiście z wolnego wybiegu)*
1 kg kiszonej kapusty
100g suszonych śliwek (można dodać kilka wędzonych)
100g suszonych moreli
1 łyżka oleju do posmarowania formy
marynata do kurczaka:
2 łyżki miodu
sok z połowy pomarańczy
1 łyżka oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki kolendry
sól
pieprz
Kurczak pieczony na kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka podzielić na kawałki: oddzielić udka, podudzia, skrzydełka, odkroić filety (korpus można wykorzystać np. do ugotowania rosołu). Składniki marynaty wymieszać. Kurczaka polać marynata, odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą na noc.
Żaroodporne naczynie wysmarować olejem. Kapustę opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. Odcisnąć, wyłożyć do naczynia na przemian ze śliwkami i morelami.
Na kapuście ułożyć kawałki kurczaka.
Naczynie przykryć pokrywką lub folia aluminiowa (folia nie powinna dotykać mięsa), wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 minut w temp. 170stC (termoobieg), następnie zdjąć pokrywkę/folię i piec jeszcze 30 minut, aż mięso będzie ładnie zarumienione.
Podawać od razu.
Smacznego!
Porady
można wykorzystać również pojedyncze kawałki kurczaka, np. same udka lub pałki.
Komentarze