Kurczak pieczony na kiszonej kapuście

4.51 (189 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Danie spełnia wszystkie zimowo-obiadowe wymagania, czyli jest gorące, sycące i smaczne, a w dodatku praktycznie samo się robi

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 tuszka kurczaka ok 1,5kg (najlepiej oczywiście z wolnego wybiegu)*
    1 kg kiszonej kapusty
    100g suszonych śliwek (można dodać kilka wędzonych)
    100g suszonych moreli
    1 łyżka oleju do posmarowania formy

    marynata do kurczaka:
    2 łyżki miodu
    sok z połowy pomarańczy
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki kolendry
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (189 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Kurczak pieczony na kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka podzielić na kawałki: oddzielić udka, podudzia, skrzydełka, odkroić filety (korpus można wykorzystać np. do ugotowania rosołu). Składniki marynaty wymieszać. Kurczaka polać marynata, odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą na noc.
    Żaroodporne naczynie wysmarować olejem. Kapustę opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. Odcisnąć, wyłożyć do naczynia na przemian ze śliwkami i morelami.
    Na kapuście ułożyć kawałki kurczaka.
    Naczynie przykryć pokrywką lub folia aluminiowa (folia nie powinna dotykać mięsa), wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 minut w temp. 170stC (termoobieg), następnie zdjąć pokrywkę/folię i piec jeszcze 30 minut, aż mięso będzie ładnie zarumienione.
    Podawać od razu.
    Smacznego!

Porady

można wykorzystać również pojedyncze kawałki kurczaka, np. same udka lub pałki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Kapusta kiszona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować