Rosyjskie bliny

  • wyświetlono: 4752 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Blinami w kuchni rosyjskiej są nazywane naleśniki zarówno pszenne, jak i żytnie, gryczane, grube i cienkie, ale szczególnie pyszną ich odmiana są bliny na drożdżach.

IMGP5924-4c
  • 3 porcje
  • 60min

Składniki

2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1,5 szklanki wody
0,5 łyżeczki suszonych drożdży
1 jajko
1 łyżka cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju
2 łyżki masła

Sposób przygotowania przepisu:

Rosyjskie bliny

  • 1. Jajko roztrzepać z cukrem i solą, wymieszać z mlekiem. Drożdże przesiać z mąką, wsypać do mieszanki mleczno-jajecznej, wymieszać na jednolite ciasto, dolewając wodę oraz olej. Ilość wody można zmniejszyć, jeśli chcemy uzyskać bardziej grube i puchate bliny. Ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
    Patelnię rozgrzać, posmarować olejem. Nalać porcję ciasta, rozprowadzić równą warstwą po całej patelni, smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Bliny układać na talerzu, każdy smarować roztopionym masłem.
    Podawać ze śmietaną, kawiorem, wędzonym łososiem lub na słodko, np. z miodem.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

naleśnikiblinykuchnia rosyjskaz różnych storn świata

Komentarze

Podobne przepisy

Krokiety wigilijne z kapustą

Dodane przez: JOANNA 55a

Krokiety wigilijne z kapustą

Z powodzeniem można podać je na...

Naleśniki z łososiem.

Dodane przez: Kasiella

Naleśniki z wędzonym łososiem i serkiem

Przystawka idealna na Wielkanocny...

naleśniki ze szpinakiem

Dodane przez: capri

naleśniki na zielono: ze szpinakiem i żółtym...

Kombinowałam jak by przyrządzić...

Dodane przez: akrobatka22

naleśniki

.

image-247eupj

Dodane przez: KuchniaPoli

Naleśniki cienkie i elastyczne – idealne...

Naleśniki cienkie i elastyczne...

Naleśniki.

Dodane przez: Słodko Słodka

Naleśniki Po Meksykańsku

Naleśniki nadziane mięsem mielonym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE