Rosyjskie bliny

4.41 (209 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Blinami w kuchni rosyjskiej są nazywane naleśniki zarówno pszenne, jak i żytnie, gryczane, grube i cienkie, ale szczególnie pyszną ich odmiana są bliny na drożdżach.

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    1,5 szklanki wody
    0,5 łyżeczki suszonych drożdży
    1 jajko
    1 łyżka cukru
    szczypta soli
    2 łyżki oleju
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.41 (209 ocen)

Zobacz również:

Bliny Naleśniki

Rosyjskie bliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko roztrzepać z cukrem i solą, wymieszać z mlekiem. Drożdże przesiać z mąką, wsypać do mieszanki mleczno-jajecznej, wymieszać na jednolite ciasto, dolewając wodę oraz olej. Ilość wody można zmniejszyć, jeśli chcemy uzyskać bardziej grube i puchate bliny. Ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
    Patelnię rozgrzać, posmarować olejem. Nalać porcję ciasta, rozprowadzić równą warstwą po całej patelni, smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Bliny układać na talerzu, każdy smarować roztopionym masłem.
    Podawać ze śmietaną, kawiorem, wędzonym łososiem lub na słodko, np. z miodem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować