Panzanella - włoska sałatka z chleba i pomidorów

4.51 (182 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Moja panzanella to pomidory i chleb, czerwona cebula i kaparowe jabłuszka, garść bazylii, szczypta soli, oliwa oraz ocet winny. Prawdziwy smak włoskich wakacji.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 200g ciabatty lub innego pieczywa + łyżka oliwy
    700g pomidorów (różne odmiany i kolory)
    1 średniej wielkości czerwona cebula
    1 łyżka kaparów lub kaparowych jabłuszek
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki białego octu winnego
    5 łyżek oliwy
    sól morska
    pieprz czarny świeżo mielony
    garść liści bazylii
    opcjonalnie: 2 łyżki tartego parmezanu
Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciabatta Sałatki

Panzanella - włoska sałatka z chleba i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciabattę pokroić w kromki, ułożyć na blasze, skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiekać ok 10-15 minut w temp. 170stC. Kromki muszą się ładnie zrumienić, ale nie przypalić. Czosnek obrać. Po upieczeniu każdą kromkę natrzeć czosnkiem i połamać na mniejsze kawałki (takie na jeden kęs).
    Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Pomidorki cherry wystarczy przekroić na pół.
    Cebulę obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce.
    Kapary osączyć, a kaparowe jabłuszka pokroić.
    Listki bazylii porwać na mniejsze kawałki.
    Chleb, pomidory, kapary, bazylię i cebulę wyłożyć do miski.
    Ocet winny, oliwę, świeżo mielony pieprz i szczyptę soli wymieszać, polać sałatkę. Dodatkowo sałatkę można posypać parmezanem.
    Podawać od razu.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować