Tort "Czarny las" - szwarcwaldzki tort z wiśniami

4.49 (153 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Klasyczny szwarcwaldzki tort składa się z kilku warstw czekoladowego ciasta, nasączonych alkoholem, przełożonych bitą śmietaną oraz wiśniami. Dekorację tortu stanowią kandyzowane wiśnie i wiórki czekoladowe.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto:
    180ml jogurtu naturalnego
    100ml oleju rzepakowego
    2 duże jajka
    150g brązowego cukru
    200g mąki tortowej
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżeczki proszku
    160ml mocnej gorącej kawy

    krem:
    600 ml śmietanki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    sok z cytryny

    frużelina:
    350g wiśni (mogą być mrożone)
    2 łyżki cukru
    1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki żelatyny

    nalewka wiśniowa do nasączenia blatów (w wersji bez alkoholu można zastąpić mocnym naparem herbaty)
    do dekoracji: wiśnie, wiórki czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort "czarny las" - szwarcwaldzki tort z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: kefir, jajka, olej i cukier rozmieszać. Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiać, wsypać do mikrych składników, wymieszać rózgą. Wlać gorąca kawę i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy (22cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 160stC ok 45 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąc z formy, studzić na kratce. Po ostudzeniu przekroić na trzy blaty. Czasem ciasto może wyrosnąć z niewielką górką - należy ją ściąć, żeby uzyskać równe blaty.

    Krem: śmietankę schłodzić w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz sok z cytryny.

    Frużelina: owoce umyć, wypestkować, wymieszać z cukrem.
    W rondelku wymieszać owoce z cukrem, umieścić na ogniu, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Żelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody, rozpuścić, wymieszać z sokiem z owoców. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody, dodać do owoców, wymieszać szybko. Zdjąć z ognia. Dodać żelatynę, wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia (najlepiej na noc).

    Składanie tortu: jeden blat tortu ułożyć na paterze, naponczować alkoholem, wyłożyć połowę frużeliny, 1/3 kremu, przykryć drugim blatem, czynność powtórzyć. Trzeci blat skropić alkoholem, posmarować połową pozostałego kremu. Resztę kremu przełożyć do rękawa z nasadką w kształcie gwiazdki, udekorować tort. Z wierzchu posypać wiórkami czekolady, położyć wiśnie.

    Tort najlepiej smakuje następnego dnia. Przechowywać w lodówce.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować