Torcik makowy z masą kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko z cukrem zagotować, wsypać suchy, zmielony mak, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1 minutę, zdjąć z palnika, odstawić do całkowitego wystudzenia.. Dodać kaszkę mannę, żółtka, proszek do pieczenia i bułkę tartą, krótko zmiksować. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok 45 minut. Ostudzić. Przekroić na 2 blaty.
2.Masło wyłożyć do miski, cały czas miksując dokładać po 1 łyżce masy kajmakowej aż do całkowitego wykorzystania składników. Podzielić na dwie części, przekładać ciasto makowe. Wierzch można posypać cukrową posypką.
Komentarze