Torcik makowy z masą kajmakową

3.81 (31 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Świąteczne ciasto makowe na wzór torcika. Bez dodatku mąki, jedynie z bułką tartą i kaszką manną. Przekładane masą maślano-kajmakową.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Makowe ciasto:

    200 g zmielonego suchego maku

    250 ml ciepłego mleka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 jajek
    2 zaokrąglone łyżki kaszki manny błyskawicznej
    2 zaokrąglone łyżki bułki tartej
    3/4 szklanki cukru

    masa kajmakowa:
    150 g miękkiego masła
    1 puszka masy kajmakowej
Wystaw ocenę:

3.81 (31 ocen)

Zobacz również:

Tort makowy

Torcik makowy z masą kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko z cukrem zagotować, wsypać suchy, zmielony mak, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1 minutę, zdjąć z palnika, odstawić do całkowitego wystudzenia.. Dodać kaszkę mannę, żółtka, proszek do pieczenia i bułkę tartą, krótko zmiksować. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok 45 minut. Ostudzić. Przekroić na 2 blaty.
  • 2. Masło wyłożyć do miski, cały czas miksując dokładać po 1 łyżce masy kajmakowej aż do całkowitego wykorzystania składników. Podzielić na dwie części, przekładać ciasto makowe. Wierzch można posypać cukrową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować