Schab pieczony z oczkiem śliwkowo-pierniczkowym

3.33 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny i bardzo oryginalny pomysł na pieczony schab. Przyprawiony w wersji świątecznej bo z dodatkiem przyprawy do piernika. W środku oprócz śliwki dodany jest pokrojony w kostkę pierniczek (bez polewy). Wyszło aromatyczne i apetyczne mięso.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg schabu

    8 śliwek kalifornijskich

    1-2 pierniczki "Katarzynki" bez polewy cukrowej ani czekoladowej

    1 płaska łyżeczka soli

    1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Pierniczki Schab pieczony

Schab pieczony z oczkiem śliwkowo-pierniczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab obsypać ze wszystkich stron solą i przyprawą do piernika. W środku mięsa zrobić wzdłuż nacięcie do farszu. W środek włożyć naprzemiennie miękkie śliwki i pokrojony w ok. 2 cm kostkę pierniczki. Odstawić do lodówki na ok. pół godziny. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia.
  • 2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 1 godz. 10 minut.

Porady

Gdy weźmiemy do pieczenia większą ilość mięsa to należy piec je dłużej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.4 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab pieczony

4.4 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab peklowany pieczony

danusia19671 Pyszny domowy schabik na każdą okazję . 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować