Ciasto dzień i noc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wbić jajka, dodać proszek do pieczenia, cukier, mleko, olej i mąkę, zmiksować. Podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać kakao, zmiksować.
2.Kakaową część wylać na blaszkę o wymiarach 22x26 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15-18 minut. W tym czasie przygotować krem kokosowy.
3.Do rondelka wlać 1,5 szklanki mleka, wsypać cukier i wiórki kokosowe, doprowadzić do wrzenia.
Do pozostałej pół szklanki mleka wsypać mąkę, zmiksować, wlać do gotującego się mleka, cały czas przy tym mieszając. Gotować ok. 1 minuty.
Gorący krem wylać na podpieczone kakaowe ciasto, wyrównać.
4.Na wierzch gorącego kremu kokosowego wylać zygzakami jasne ciasto, delikatnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec jeszcze ok. 25 minut.
5.Całkowicie ostudzić, wstawić do lodówki na ok. 1-2 godziny. Ciasta nie powinno się kroić zbyt wcześnie gdy krem jeszcze nie stężeje. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Komentarze