Ciasto dzień i noc

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

iast

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    4 duże jajka
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    150 g cukru
    100 ml mleka
    100 ml oleju
    200 g mąki pszennej
    1 czubata łyżka kakao

    krem:
    krem kokosowy
    500 ml mleka
    100 g cukru
    50 g mąki pszennej
    50 g wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto kakaowe Ciasto kokosowe

Ciasto dzień i noc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbić jajka, dodać proszek do pieczenia, cukier, mleko, olej i mąkę, zmiksować. Podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać kakao, zmiksować.
  • 2. Kakaową część wylać na blaszkę o wymiarach 22x26 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15-18 minut. W tym czasie przygotować krem kokosowy.
  • 3. Do rondelka wlać 1,5 szklanki mleka, wsypać cukier i wiórki kokosowe, doprowadzić do wrzenia.

    Do pozostałej pół szklanki mleka wsypać mąkę, zmiksować, wlać do gotującego się mleka, cały czas przy tym mieszając. Gotować ok. 1 minuty.

    Gorący krem wylać na podpieczone kakaowe ciasto, wyrównać.
  • 4. Na wierzch gorącego kremu kokosowego wylać zygzakami jasne ciasto, delikatnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec jeszcze ok. 25 minut.
  • 5. Całkowicie ostudzić, wstawić do lodówki na ok. 1-2 godziny. Ciasta nie powinno się kroić zbyt wcześnie gdy krem jeszcze nie stężeje. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować