Drożdżówki z renklodami i kruszonką

Przepis można edytować samodzielnie przez 7 dni od daty publikacji.

4.33 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepyszne, miękkie, pięknie wyrośnięte drożdżówki. Śliwki pozostają soczyste, miękkie, a kruszonka - wszystko z nią jest pyszne ;) Przepis nie jest skomplikowany ani bardzo czasochłonny. Bardzo polecam!

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    15 g świeżych drożdży
    50 g cukru
    szczypta soli
    125 ml ciepłego mleka
    50 g rozpuszczonego masła
    1 duże jajko
    300 g mąki pszennej
    8 żółtych renklod (Ulen)

    kruszonka:
    20 g miękkiego masła
    25 g cukru
    25 g mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka

Drożdżówki z renklodami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto
    Drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko i masło, wymieszać. Dodać jajko i mąkę, wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 20 minut.

    Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 8 równych części. Z każdej z nich uformować okrągłe bułeczki, kłaść na blachę do pieczenia, lekko spłaszczyć. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

    Śliwki przekroić na połówki, kłaść po dwie na każdą z bułeczek mocno je wciskając w ciasto. Wierzch posypać kruszonką.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-25 minut, do zrumienienia wierzchu.
  • 2. kruszonka
    Do miski wyłożyć masło, dodać cukier i mąkę, palcami wyrobić kruszonkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować