Francuski makowiec

4.33 (3 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Oryginalne ciasto makowe z masą budyniową. Spód i wierzch to ciasto francuskie. Delikatny biszkopt makowy i kruche ciasto francuskie dają nam bogactwo smaków. Na Święta będzie idealny :)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 gotowe ciasto francuskie XL

    biszkopt:
    3 duże jajka
    100 g cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    90 g mąki pszennej
    50 g maku (nie mielonego)


    krem:
    400 ml mleka
    1 budyń waniliowy
    3 czubate łyżki cukru
    200 g miękkiego masła
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Francuski makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie podzielić na 2 równe części o wymiarach ok. 2 cm większych od wymiaru foremki. Upiec wg wskazówek na opakowaniu. Ostudzić.
  • 2. biszkopt:
    Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Dodać żółtka, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i mak, bardzo krótko zmiksować na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników.

    Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 26x22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 minut. Ostudzić.
  • 3. krem:
    300 ml mleka wlać do rondelka, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia. Pozostałe 100 ml mleka wymieszać z budyniem, wlać na wrzące mleko, mieszając gotować do zgęstnienia ok. pół minuty. Przykryć folią aluminiową wierzch budyniu, odstawić w chłodne miejsce do całkowitego ostudzenia.
    Do miski wyłożyć masło, miksować dodając po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Podzielić na 2 równe części.
  • 4. Na blat francuskiego ciasta wyłożyć połowę masy, rozsmarować. Nałożyć makowy biszkopt, nasączyć ok. 1/3 szklanki ostudzonej wody. Nałożyć pozostała masę, rozsmarować. Przyłożyć drugim blatem ciasta francuskiego, delikatnie docisnąć. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować