Bardzo smaczne, puszyste bułeczki z dużą ilością aromatycznych gruszek przyprawionych cynamonem i wanilią. Bułeczki odrywa się z całości drożdżowego "kwiatka". Całość posypana jest kruszonką.
Drożdżowy kwiatek z aromatycznymi gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.gruszki:
Gruszki obrać, wydrążyć środek, gotować ok. 10 minut w wodzie z cukrem, cukrem waniliowym i goździkami. Ostudzić, wyjąć z syropu, pokroić w kostkę. Dodać cynamon i budyń w proszku (ewentualnie mąkę ziemniaczaną), wymieszać.
2.ciasto:
Drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać. Dodać cukier waniliowy, jajko, olej i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Wierzch delikatnie posypać mąką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 8 równych części. Każdą z nich uformować na kształt okrągłej bułeczki. Układać w niewielkich odstępach w okrągłej formie do pieczenia o średnicy 26 cm. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pośrodku każdej bułeczki zrobić głęboki dołek, wyłożyć gruszki. Wierzch posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 minut.
3.kruszonka:
Do masła dodać cukier i mąkę, palcami zagnieść kruszonkę.
Komentarze