Wieniec z ciasta francuskiego i parówek

3 (3 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo oryginalny sposób na podanie przekąski. Idealny na spotkania w większym gronie, np. na Sylwestra.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

    8 parówek

    1 opakowanie cera camembert

    żółtko
Wystaw ocenę:

3 (3 ocen)

Wieniec z ciasta francuskiego i parówek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ciasta francuskiego wyciąć od dna tortownicy 2 koła o średnicy 21 cm. Jedno koło ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Z sera camembert ściąć wierzch, ułożyć go na środku jednego koła ściętą stroną do góry, przykryć drugim kołem z ciasta francuskiego, lekko dociskając tylko przy brzegu sera.
  • 3. Koła ciasta naciąć promieniście aż do brzegu sera na 16 w miarę równych kawałków.
  • 4. Parówki pokroić, każdą na 4 równe części.
  • 5. Każdy kawałek parówki nawijać skośnie kolejno najpierw na pocięty górny płat ciasta francuskiego, potem na pocięty dolny płat ciasta.
  • 6. Całe ciasto posmarować po wierzchu roztrzepanym żółtkiem.
  • 7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec do zrumienienia wierzchu, ok. 35-40 minut.
  • 8. Po upieczeniu, jeszcze z ciepłego ciasta zdjąć środek przykrywający ser, odrywać kawałki z parówką i maczać je w rozpuszczonym serze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki Ciasto francuskie Camembert

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować