REKLAMA

Kruche ciasto z budyniem czekoladowym i gruszkami

wyświetlono: 377 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Kruche ciasto pieczone z budyniem czekoladowym i gruszkami. Proste w wykonaniu, lekkie, bardzo smaczne. W końcu czekolada i gruszka to idealne połączenie :) Robiłam to ciasto już dwa razy - na pierwszym zdjęciu w tortownicy o średnicy 21 cm, na drugim z podwojonych składników w prostokątnej formie o wymiarach 21x32 cm.

opublikowany: 12.11.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 50 min
  • Łatwy

Składniki:

  • gotowana gruszka:
    1 duża gruszka
    1 szklanka wody
    1 czubata łyżka cukru
    1/3 łyżeczki cynamonu

    ciasto:
    180 g mąki pszennej
    60 g cukru
    100 g miękkiego masła
    1 małe jajko
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka nutelli do posmarowania po upieczeniu

    budyń:
    400 ml mleka
    1 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru
    2 łyżki cukru
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszkę obrać, wydrążyć środek.

    Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i cynamon, zagotować. Gruszkę włożyć do syropu, gotować ok. 3 minut, wyłączyć, odstawić do wystudzenia. Wyjąć, pokroić w kostkę, dobrze odsączyć.
  • 2. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, miękkie masło, jajko, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Dwie z nich wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm, równomiernie rozprowadzić, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15 minut. Pozostałe ciasto włożyć do zamrażarki.
    Podpieczone, jeszcze gorące ciasto posmarować cienko nutellą. Na wierzch rozsypać gruszkę.
  • 3. Do garnka wlać 1 szklankę mleka, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia.
    W pozostałym mleku rozprowadzić proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka, cały czas przy tym mieszając. Gotować do zgęstnienia, ok. 1 minutę. Gorący budyń wylać na podpieczone ciasto z gruszkami, wyrównać.
  • 4. Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach tarki ciasto z zamrażarki. Wstawić do piekarnika, piec do zezłocenia ciasta, ok. 30 minut.
  • 5. Jeśli chcemy upiec w prostokątnej blaszce należy podwoić składniki. Wtedy można wziąć 3 gruszki i 3 łyżki nutelli :)
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Magster Magster

KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BUDYNIEM

Kruche ciasto z budeniem i gruszkami to wspaniałe połączenie smaków.

kategoria: Ciasta do kawy kruche ciasto Desery opublikowany: 06.10.2015 | wyświetlono: 32764 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Magster Magster

KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM

Proste a zarazem smaczne ciasto pachnące truskawkami, polecam:)

kategoria: Ciasta ciasto z truskawkami kruche ciasto Desery opublikowany: 07.05.2017 | wyświetlono: 6312 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE