REKLAMA

Babka z białek

wyświetlono: 127 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Babka idealnie wpasowująca się w Święta Wielkanocne. Żółtka nagminnie dajemy wtedy do kruchych ciast na mazurki a co z białek? Babka z samych białek jest idealna bo długo utrzymuje świeżość (co najmniej 2 dni bo dłużej nie dotrwała). Jest miękka niczym biszkopt, sprężysta, jak dla mnie doskonała, a przy tym niedroga :) Zrobiłam z kakaową łatką ale można zrobić ją w całości białą lub w całości kakaową. Bardzo polecam

opublikowany: 28.03.2022
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 50 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 białek z dużych jajek

    150 g cukru

    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

    70 ml oleju

    100 g mąki pszennej

    1 płaska łyżka kakao
Ocena:

(średnia 4.67 z 9 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Babka z białek?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka z cukrem i proszkiem do pieczenia ubić na sztywną pianę. Wlać olej, krótko zmiksować. Wsypać mąkę, ponownie krótko zmiksować.

    Odłożyć 1/4 ciasta, wsypać kakao, krótko zmiksować.
  • 2. Biała część wyłożyć do silikonowej formy na babkę, na wierzch, przez środek wyłożyć kakaową część ciasta lekko wkładając łyżkę w ciasto. Całość wyrównać.
  • 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do180C, piec "do suchego patyczka", ok. 45-50 minut.
  • 4. Po ostygnięciu wierzch można polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE