REKLAMA
Babka idealnie wpasowująca się w Święta Wielkanocne. Żółtka nagminnie dajemy wtedy do kruchych ciast na mazurki a co z białek? Babka z samych białek jest idealna bo długo utrzymuje świeżość (co najmniej 2 dni bo dłużej nie dotrwała). Jest miękka niczym biszkopt, sprężysta, jak dla mnie doskonała, a przy tym niedroga :) Zrobiłam z kakaową łatką ale można zrobić ją w całości białą lub w całości kakaową. Bardzo polecam
(średnia 4.67 z 9 głosów)
Taką babkę możemy upiec, gdy zastaną nam białka np. z pieczenia pączków czy faworków. Jest puszysta i z tego przepisu zawsze się udaje.
Do jej przygotowania śmiało można użyć mrożonych białek. Jest miękka, pulchna i do zjedzenia "na raz".
Szybka w przygotowaniu, zwarta i wilgotna. Dodatkowo polana polewą z mlecznej czekolady stanowi świetny, ale nie bardzo słodki, dodatek do kawy.
Ciasto z białek to smak mojego dzieciństwa. Teraz jest to ulubione ciasto mojego syna. Na Wielkanoc postanowiłam zrobić go w formie babki.
Tradycyjna babka na białkach o cytrusowym aromacie w makowe kleksy. Babka która zaskakuje swą kompozycją a przy tym jest łatwa do przygotowania i nie stwarza żadnych trudności. Hit wśród świątecznych wypieków.
Ciasto jest bardzo smaczne. Dodatkową jego zaletą jest to, że szybko się robi. Dodając polewę czekoladową i orzechy staje się niezwykle atrakcyjny. Po ukrojeniu kawałka gwarantuje efekt "wow". Mój ulubiony wypiek na pracowite dni. Polecam i zachęcam do komentowania.
Komentarze