REKLAMA

"Gołąbki" bez zawijania zapiekane w sosie pomidorowym

wyświetlono: 1209 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Nie są to tradycyjne gołąbki, chociaż w smaku są tak samo rewelacyjne. Te "gołąbki" to tak naprawdę klopsy z kapusty, ryżu i mięsa z dodatkiem zrumienionej cebulki. Bardzo łatwe w przygotowaniu, nie wymagają parzenia kapusty ani wcześniejszego gotowania ryżu.

opublikowany: 30.04.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 1 godz. 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka)
    1/2 małej główki kapusty (500 g po rozdrobnieniu)
    1 niepełna szklanka ryżu (ja użyłam basmati)
    2 cebule
    3-4 łyżki oleju
    1 jajko
    sól
    pieprz
    sos:
    2,5 szklanki rosołu lub bulionu
    1 puszka pomidorów (400 g)
    3-4 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki cukru
    sól
    pieprz
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Jak zrobić "Gołąbki" bez zawijania zapiekane w sosie pomidorowym?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę ścieramy na tarce o dużych oczkach lub bardzo drobno szatkujemy. Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia.
  • 2. Kapustę, cebulę wraz z tłuszczem, suchy ryż i mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko i mieszamy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Z masy formujemy owalne klopsy wielkości tradycyjnych gołąbków (u mnie wyszło 12 sztuk). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni. Opiekamy 10 minut.
  • 4. Przygotowujemy sos: pomidory blendujemy, dodajemy do rosołu, całość zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku.
  • 5. Opieczone klopsy przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem, przykrywamy i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170-180 stopni 30 minut. Wyjmujemy naczynie, obracamy klopsy i pieczemy pod przykryciem jeszcze 20 minut.
  • 6. "Gołąbki" podajemy jako samodzielne danie. 12 sztuk wystarczy na 4 duże lub 6 mniejszych porcji.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: elapolo elapolo

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Smaczne danie, zdecydowanie szybsze w wykonaniu niż tradycyjne gołąbki.

kategoria: Dania główne gołąbki sos pomidorowy opublikowany: 21.08.2017 | wyświetlono: 15503 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: martaf martaf

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Gołąbki bez zawijania są pyszne:)

kategoria: Dania główne gołąbki opublikowany: 06.03.2013 | wyświetlono: 239261 Książki kucharskie: 24 | Polecenia: 2
Dodane przez: mariosylwia 0067Komunia

Zapiekane gołąbki bez zawijania

:-) Gorąco polecam (-:

kategoria: Dania główne opublikowany: 09.02.2014 | wyświetlono: 13226 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE