Kruszonkowe ciasto z orzechami, mascarpone i jabłkami

4 (3 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne ciasto kruszonkowe z mielonymi orzechami. Nadzienie to coś a la sernik, tylko słodki, delikatny, nie kwaśny, dlatego że zrobiony na bazie mascarpone. Na wierzchu ułożone są plasterki jabłka. W sam raz na jesienny deser :) Nie jest skomplikowane ani pracochłonne w przygotowaniu. Polecam.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    200 g mąki pszennej
    50 g cukru pudru
    120 g miękkiego masła
    50 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
    pół łyżeczki cukru waniliowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    masa z mascarpone:
    250 g mascarpone
    200 g kwaśnej śmietany 12%
    80 g cukru pudru
    2 duże jajka
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    1 jabłko
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Serniki Kruche ciasto

Kruszonkowe ciasto z orzechami, mascarpone i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, masło, mielone orzechy, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Palcami zagnieść kruszonkę. 2/3 kruszonki rozsypać na dno tortownicy o średnicy 21 cm., lekko ugnieść.
  • 2. Do miski wyłożyć mascarpone i śmietanę, dodać cukier, całe jajka, cukier waniliowy i mąkę pszenną, zmiksować. Wyłożyć na spód ciasta, wyrównać. Na masę serową ułożyć jeden obok drugiego plasterki jabłka.
  • 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 60 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować