Kruszonkowe ciasto z orzechami, mascarpone i jabłkami

4 (4 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne ciasto kruszonkowe z mielonymi orzechami. Nadzienie to coś a la sernik, tylko słodki, delikatny, nie kwaśny, dlatego że zrobiony na bazie mascarpone. Na wierzchu ułożone są plasterki jabłka. W sam raz na jesienny deser :) Nie jest skomplikowane ani pracochłonne w przygotowaniu. Polecam.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    200 g mąki pszennej
    50 g cukru pudru
    120 g miękkiego masła
    50 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
    pół łyżeczki cukru waniliowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    masa z mascarpone:
    250 g mascarpone
    200 g kwaśnej śmietany 12%
    80 g cukru pudru
    2 duże jajka
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    1 jabłko
Wystaw ocenę:

4 (4 ocen)

Zobacz również:

Serniki Kruche ciasto

Kruszonkowe ciasto z orzechami, mascarpone i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, masło, mielone orzechy, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Palcami zagnieść kruszonkę. 2/3 kruszonki rozsypać na dno tortownicy o średnicy 21 cm., lekko ugnieść.
  • 2. Do miski wyłożyć mascarpone i śmietanę, dodać cukier, całe jajka, cukier waniliowy i mąkę pszenną, zmiksować. Wyłożyć na spód ciasta, wyrównać. Na masę serową ułożyć jeden obok drugiego plasterki jabłka.
  • 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 60 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować