REKLAMA

Łosoś a la Wellington

wyświetlono: 122 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Przepyszny łosoś w eleganckiej formie. Idealny na świąteczny stół. Zrobiony trochę na wzór polędwicy Wellington. Zawinięty w ciasto francuskie z dużą ilością pieczarek. Smakuje doskonale!

opublikowany: 18.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 300 g łososia (najlepiej część o prostokątnym kształcie)

    300 g pieczarek

    sól

    pieprz

    2-3 łyżki oleju

    1 płaska łyżka bułki tartej

    1 opakowanie ciasta francuskiego

    1 żółtko

    1/2 łyżeczki czarnuszki

    1/2 łyżeczki siemienia lnianego
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia posolić, włożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Wyjąć, lekko ostudzić. Zdjąć skórę.
  • 2. Pieczarki zetrzeć na dużych oczkach tarki, wyłożyć na podlaną olejem patelnię, usmażyć tak by odparował płyn. Dodać sól, pieprz i bułkę tartą, wymieszać. Na środek ciasta francuskiego wyłożyć połowę pieczarek, rozłożyć na wielkość łososia, ułożyć na nich rybę, przykryć pozostałymi grzybami. Szczelnie zawinąć w ciasto francuskie, podwijając końcówki pod spód (nadmiar można odciąć).
  • 3. Odwrócić łączeniem do spodu, posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem, posypać czarnuszką i siemieniem.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 30 minut.

    Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Anitka0804 Anitka0804

Bogracz a`la strogonow

To pyszne i badzo sycące danie. Polecam na różne uroczystośći. Ten przepis mam od mamy.

kategoria: strogonow Dania główne bogracz opublikowany: 12.03.2016 | wyświetlono: 8742 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: Anitka0804 Anitka0804

Sałatka z pieczarek a`la sos tatarski

To jedna z naszych ulubionych sałatek.

kategoria: Sałatki pieczarki marynowane Sosy majonez opublikowany: 17.12.2015 | wyświetlono: 4574 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0
Dodane przez: Aneta_77 DSC00380

Karkówka a`la strogonow

Pyszny, treściwy gulasz z karkówki przyrządzony jak strogonow.

kategoria: strogonow Dania główne Dania jednogarnkowe opublikowany: 04.05.2017 | wyświetlono: 4364 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: beniawojt beniawojt

Kurczak ,,a la,,kebab

Smakuje doskonale można go wykorzystać do sałatek,kanapek oraz tortilli.

kategoria: kebab Przystawki Dodatki opublikowany: 19.02.2019 | wyświetlono: 6164 Książki kucharskie: 24 | Polecenia: 1
Dodane przez: adela7 adela7

sałatka ze śledzia a la łosoś

Śledzie podane inaczej....

kategoria: Sałatki opublikowany: 29.10.2011 | wyświetlono: 2410 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE