Łosoś a la Wellington

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepyszny łosoś w eleganckiej formie. Idealny na świąteczny stół. Zrobiony trochę na wzór polędwicy Wellington. Zawinięty w ciasto francuskie z dużą ilością pieczarek. Smakuje doskonale!

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 300 g łososia (najlepiej część o prostokątnym kształcie)

    300 g pieczarek

    sól

    pieprz

    2-3 łyżki oleju

    1 płaska łyżka bułki tartej

    1 opakowanie ciasta francuskiego

    1 żółtko

    1/2 łyżeczki czarnuszki

    1/2 łyżeczki siemienia lnianego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Łosoś a la wellington - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia posolić, włożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Wyjąć, lekko ostudzić. Zdjąć skórę.
  • 2. Pieczarki zetrzeć na dużych oczkach tarki, wyłożyć na podlaną olejem patelnię, usmażyć tak by odparował płyn. Dodać sól, pieprz i bułkę tartą, wymieszać. Na środek ciasta francuskiego wyłożyć połowę pieczarek, rozłożyć na wielkość łososia, ułożyć na nich rybę, przykryć pozostałymi grzybami. Szczelnie zawinąć w ciasto francuskie, podwijając końcówki pod spód (nadmiar można odciąć).
  • 3. Odwrócić łączeniem do spodu, posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem, posypać czarnuszką i siemieniem.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 30 minut.

    Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować