Aroniowa delicja

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Najlepsze ciasto z aronii! Ogólnie nie przepadam za aronią, ale spróbowałam ją wykorzystać do ciasta. Jestem zaskoczona rezultatem. Ciasto wyszło pyszne, wszyscy jedli ze smakiem :) W smaku nie czuć cierpkości aronii mimo, że jej nie przemroziłam przed użyciem. Dla złagodzenia smaku do aronii dodałam gruszki a masę owocową zagęściłam mąką. Kruche ciasto, masa aroniowo-gruszkowa i beza - to połączenie Wam posmakuje :)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:

    200 g mąki pszennej

    60 g cukru

    100 g miękkiego masła

    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

    4 żółtka


    warstwa z aronii

    600 g aronii

    2 duże gruszki

    1/4 szklanki wody

    1 szklanka cukru

    1 mocno czubata łyżka mąki pszennej


    beza:

    4 białka

    200 g cukru

    1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami

Aroniowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtka, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno blaszki o wymiarach 21x32 cm.
  • 2. Aronię podlać wodą, gotować ok. 30 minut mieszając od czasu do czasu. Gruszki obrać, pokroić na cienkie plasterki, dodać razem z cukrem do aronii. Gotować razem ok. 10 minut. Wsypać mąkę, zmiksować blenderem (nie musi być bardzo dokładnie).
  • 3. Odstawić na ok. 3-5 minut do lekkiego ostudzenia, wyłozyć na surowe ciasto, równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni, Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-25 minut.
  • 4. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Wyłożyć na upieczone ciasto z aronią, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Aronia Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować