Rosół chiński z kapustą pak choi

4.88 (8 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Bardzo lubimy polski,tradycyjny rosół,natomiast ten skradł nasze serca.Jest pełen smaków i bardzo wyrazisty.

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 por
    2 marchewki
    pół selera
    1 łyżeczka imbiru
    1 ząbek czosnku świeżego
    2 łyżki oleju roślinnego
    60 ml wina sake
    sól
    pieprz czarny mielony
    1 łyżka ciemnego sosu sojowego
    pół limonki
    2 szt. kapusty pak choi
    200 g makaronu ryżowego
Wystaw ocenę:

4.88 (8 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Ramen

Rosół chiński z kapustą pak choi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Por, marchewki i seler oczyść i potnij w średniej wielkości kawałki. Czosnek posiekaj w drobne kawałki.Do garnka wlej litr wody.
    Wlej sake a gdy się zagotuje wrzuć pokrojone warzywa. Dolej 1l zimnej wody. Dodaj sól, pieprz, imbir, sos sojowy, czosnek, skórkę startą z połowy limonki i wyciśnięty z niej sok.
    Zupę doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw. Posiekaj kapustę pak choi i wrzuć do garnka, listki odłóż osobno. Gotuj jeszcze 6 minut.
    Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
    Do zupy dodaj odłożone wcześniej listki kapusty pak choi.Dopraw do smaku jeżeli trzeba.
    Na talerze wyłóż makaron, zalej go zupą i posyp pokrojonymi liśćmi kapusty.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować