Zupa Wonton

  • wyświetlono: 6495 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Zupa wonton to znany i lubiany bulion azjatycki z charakterystycznymi pierożkami Wonton. Przepis jest czasochłonny, ale smak potrawy jest wart zachodu! Zupa wonton to pyszne urozmaicenie codziennego menu, bo danie jest sycące i pyszne.

dagooshya
  • 60min

Składniki

Ciasto wonton (72 krążki*):
1 jajko
1/3 szklanki wody
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli

Farsz (do 18 pierożków):
odrobina oleju
200 g wieprzowiny mielonej
2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane
1 ząbek czosnku, starty na tarce
1/2 łyżki świeżo startego imbiru
1 łyżka sosu sojowego

Zupa:
1,5 l azjatyckiego bulionu drobiowego**
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 ząbek czosnku
odrobina oleju
2 łyżki sosu sojowego
Dodatkowo:
posiekany szczypiorek
czosnek prażony***
jajko do smarowania krawędzi ciasta

CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa Wonton

  • 1. Zaczynamy od farszu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy czosnek, starty imbir i posiekane dymki, smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso i smażymy, aż będzie gotowe (około 10 minut). Wlewamy sos sojowy, dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Teraz przygotowujemy ciasto na pierożki wonton. W misce łączymy mąkę z solą, w szklance jajko z wodą. Po środku mąki tworzymy dziurę i cienkim strumieniem wlewamy jajko z wodą. Ciasto bardzo dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Gdyby było zbyt twarde, dodajemy odrobinę więcej wody; zbyt miękkie- więcej mąki. Formujemy kulkę, kroimy na pół, przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy na 10 minut.
  • image-02h8s373. Każdą kulkę ciasta kroimy na 4 części, a następnie każdą część jeszcze na 9 mniejszych. Powinny nam powstać 72 kawałki ciasta. Każdy kawałek rozwałkowujemy na kółko o średnicy 9 cm (ciasto powinno być baardzo cienkie). Na środek każdego kółeczka kładziemy farsz do wonton, krawędzie smarujemy rozbełtanym jajkiem i zlepiamy na kształt sakiewki.
  • 4. Przyszedł czas na zupę wonton :) Ząbek czosnku wraz z łupinką podsmażamy na 1/2 łyżki oleju. Do bulionu dodajemy sos sojowy, podsmażony czosnek, łyżkę cukru trzcinowego i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Łyżką zbieramy nadmiar tłuszczu i czosnek. Wkładamy pierożki wonton i gotujemy 3 minuty.
  • 5. Pierożki przekładamy do 2 lub 3 miseczek, zalewamy bulionem, posypujemy prażonym czosnkiem i szczypiorkiem. Smacznego - zupa wonton gotowa! :)

Porady

*Pozostałe krążki należy przesypać mąką, włożyć do foliowego woreczka i zamrozić na następny raz. Możemy również użyć kupnego ciasta.
**6 skrzydełek kurczaka, kawałek imbiru, cebula, czosnek, marchewka, liść laurowy - cebulę, imbir, czosnek i marchew obieramy. Na patelni przysmażamy łupinki, cebulę i czosnek. Dodajemy do garnka z marchewką, liściem laurowym i skrzydełkami. Gotujemy 2-2,5 h
***Prażony czosnek możemy kupić gotowy, lub przygotować go w domu. W tym celu 2-3 ząbki czosnku drobno siekamy, układamy na małym talerzyku i zalewamy odrobiną oleju. Wkładamy do mikrofalówki na najwyższą moc na 30 sek - 2 min. Co 30 sekund sprawdzajcie, jak wygląda czosnek. Ma być złoty, nie spalony :) Mi to zajęło dokładnie 1 min 30 sek - wszystko zależy od mocy mikrofali. Odsączamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatakuchnia chińskakuchnia azjatyckawontonprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

image-0kql4ba

Dodane przez: wiesiołek

Zupa Krzycha

Przepis na tą wyborną zupę dostałam...

gulaszowa

Dodane przez: klaudia0318

Zupa gulaszowa

Na rozgrzanie w te jesienne chłodne...

zupa

Dodane przez: anette08

ZUPA HAMBURGEROWA

AMERYKAŃSKA ZUPA UWIELBIANA PRZEZ...

Zupa gołąbkowa

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Zupa gołąbkowa

Alternatywą dla gołąbków może być...

Zupa regionalna zagraj

Dodane przez: gwiazdka917

Zupa Zagraj

Z tego co wiem jest to regionalna...

.

Dodane przez: Anitka0804

Zupa gulaszowa

Rozgrzewająca i smaczna zupa gulaszowa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.