Zupa Wonton

4.47 (160 ocen)

  • 60 min

Zupa wonton to znany i lubiany bulion azjatycki z charakterystycznymi pierożkami Wonton. Przepis jest czasochłonny, ale smak potrawy jest wart zachodu! Zupa wonton to pyszne urozmaicenie codziennego menu, bo danie jest sycące i pyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto wonton (72 krążki*):
    1 jajko
    1/3 szklanki wody
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki soli

    Farsz (do 18 pierożków):
    odrobina oleju
    200 g wieprzowiny mielonej
    2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane
    1 ząbek czosnku, starty na tarce
    1/2 łyżki świeżo startego imbiru
    1 łyżka sosu sojowego

    Zupa:
    1,5 l azjatyckiego bulionu drobiowego**
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    1 ząbek czosnku
    odrobina oleju
    2 łyżki sosu sojowego
    Dodatkowo:
    posiekany szczypiorek
    czosnek prażony***
    jajko do smarowania krawędzi ciasta

    CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 60 MIN
    POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
Wystaw ocenę:

4.47 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa wonton - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od farszu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy czosnek, starty imbir i posiekane dymki, smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso i smażymy, aż będzie gotowe (około 10 minut). Wlewamy sos sojowy, dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Teraz przygotowujemy ciasto na pierożki wonton. W misce łączymy mąkę z solą, w szklance jajko z wodą. Po środku mąki tworzymy dziurę i cienkim strumieniem wlewamy jajko z wodą. Ciasto bardzo dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Gdyby było zbyt twarde, dodajemy odrobinę więcej wody; zbyt miękkie- więcej mąki. Formujemy kulkę, kroimy na pół, przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy na 10 minut.
  • image-02h8s37 3. Każdą kulkę ciasta kroimy na 4 części, a następnie każdą część jeszcze na 9 mniejszych. Powinny nam powstać 72 kawałki ciasta. Każdy kawałek rozwałkowujemy na kółko o średnicy 9 cm (ciasto powinno być baardzo cienkie). Na środek każdego kółeczka kładziemy farsz do wonton, krawędzie smarujemy rozbełtanym jajkiem i zlepiamy na kształt sakiewki.
  • 4. Przyszedł czas na zupę wonton :) Ząbek czosnku wraz z łupinką podsmażamy na 1/2 łyżki oleju. Do bulionu dodajemy sos sojowy, podsmażony czosnek, łyżkę cukru trzcinowego i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Łyżką zbieramy nadmiar tłuszczu i czosnek. Wkładamy pierożki wonton i gotujemy 3 minuty.
  • 5. Pierożki przekładamy do 2 lub 3 miseczek, zalewamy bulionem, posypujemy prażonym czosnkiem i szczypiorkiem. Smacznego - zupa wonton gotowa! :)

Porady

*Pozostałe krążki należy przesypać mąką, włożyć do foliowego woreczka i zamrozić na następny raz. Możemy również użyć kupnego ciasta. **6 skrzydełek kurczaka, kawałek imbiru, cebula, czosnek, marchewka, liść laurowy - cebulę, imbir, czosnek i marchew obieramy. Na patelni przysmażamy łupinki, cebulę i czosnek. Dodajemy do garnka z marchewką, liściem laurowym i skrzydełkami. Gotujemy 2-2,5 h ***Prażony czosnek możemy kupić gotowy, lub przygotować go w domu. W tym celu 2-3 ząbki czosnku drobno siekamy, układamy na małym talerzyku i zalewamy odrobiną oleju. Wkładamy do mikrofalówki na najwyższą moc na 30 sek - 2 min. Co 30 sekund sprawdzajcie, jak wygląda czosnek. Ma być złoty, nie spalony :) Mi to zajęło dokładnie 1 min 30 sek - wszystko zależy od mocy mikrofali. Odsączamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować