Ramen z trzema grzybami i kukurydzą

4.5 (198 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Długo gotowany bulion wołowy z dodatkiem grzybów mun, shitake i maślaków. Do tego kukurydza, marynowane jajko, kapusta, pasta miso i olej sezamowy. Wspaniałe bogactwo smaku!

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Porcja rosołowa wołowa z kością - 800g
    Marchew - 1szt
    Pietruszka - 1szt
    Seler - 1/4szt
    Kapusta włoska - 1/6 główki
    Grzyby mun suszone - 2szt duże
    Grzyby shiitake suszone 4szt
    Grzyby maślaki suszone - 1 garść
    Suszona cebula - 1 łyżka
    Lubczyk korzeń mielony - 1 łyżeczka
    Pieprz
    Liść kafir - 3 szt (opcjonalnie)
    Olej sezamowy - 1 łyżka
    Sos sriracha - 1 łyżeczka
    Pasta miso - 2 łyżki
    Kukurydza gotowana - 1 kolba
    Makaron ryżowy (u mnie ciemny) - 200g
    Jajka marynowane - przepis poniżej - 6szt
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Rosół Ramen

Ramen z trzema grzybami i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ramen z trzema grzybami i kukurydzą 1. Porcję rosołową układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Najlepiej, aby znalazł się tam zarówno kawałek mięsa rosołowego, jak i kości. Pieczemy w 200 stopniach 30 minut. Mięso zyska na aromacie.

    Grzyby mun i shiitake zalewamy wrzątkiem i po 10 minutach kroimy na paseczki.

    Wywar zawsze przygotowuję w szybkowarze, znacznie skraca to proces gotowania.
    Do szybkowaru wkładamy mięso (razem z wytopionym tłuszczem), pokrojoną marchew, obraną pietruszkę i selera, pokrojoną kapustę, wszystkie grzyby, suszoną cebulę, korzeń lubczyku, liście kafir i pieprz. Od momentu złapania ciśnienia gotujemy 40 minut.
    Jeśli gotujecie w garnku wywar powinien się gotować 2-3 godziny.

    Przed podaniem doprawiamy pastą miso i pieprzem do smaku.
  • Ramen z trzema grzybami i kukurydzą 2. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    Jajka marynowane przygotowujemy z przepisu:
    https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/jajka-marynowane-dodatek-do-ramenu

    Ugotowane mięso obieramy z kości, kroimy w paski. Mieszamy z olejem sezamowym i srirachą. Smażymy na dość dużym ogniu, aby mięso się mocno przysmażyło.

    Do miseczek wykładamy makaron, kukurydzę pokrojoną w plastry, połówki jajek, smażone mięso i zalewamy bulionem z warzywami i grzybami.

Porady

Kukurydzę w kolbach można zastąpić konserwową, choć plasterki kolby ładniej się prezentują.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wywar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować