Miso to tradycyjna japońska pasta ze sfermentowanej soi na bazie której robi się zupę miso-shiru. Ja użyłam jej do doprawienia grzybowego bulionu i sprawdziła się świetnie.
60 min
Dla 2 osób
Składniki:
Grzyby leśne suszone - 1 garść
Grzyby mun - 2 szt
Marchew - 1 szt
Czosnek - 2 ząbki
Por - 1/4 szt
Jarmuż - 1 duża garść
Kłącze imbiru - 3cm
Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, pieprz mielony
Pasta miso - 1-2 łyżki
Jajka - 2
Makaron ryżowy - 100g
Tłustsze mięso wieprzowe - 100g - może być boczek lub tak jak u mnie żeberka z wczorajszego obiadu
Przyprawy do mięsa: pieprz, kolendra, kmin rzymski, papryka, sos sojowy
Sezam do dekoracji
Zupa miso w polskim wydaniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pastę miso można kupić w sklepach z orientalną żywnością a także większych marketach. Warto spróbować - jest na prawdę pyszna.
Gotujemy na małym ogniu bulion na bardzie grzybów leśnych z dodatkami: przyprawami, pokrojoną w plastry marchewką, zgniecionymi ząbkami czosnku, obranym i zgniecionym imbirem, pokrojonym jarmużem i porem w plasterkach. Bulionu nie solimy, ponieważ pasta miso, którą będziemy później dodawać, jest bardzo słona.
Grzyby mun zalewamy na 10 minut wrzątkiem, kroimy w paski i dorzucamy do bulionu.
W międzyczasie kroimy mięso na plastry, przyprawiamy i obsmażamy z obu stron. Ja używałam żeberek z poprzedniego dnia, więc tylko je podgrzałam.
Jajka gotujemy na twardo, albo półmiękko.
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem, aż będzie miękki.
Komentarze