Wytrawne racuchy drożdżowe ze świeżymi ziołami i żółtym serem

4.49 (188 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ciepłe, czy zimne bardzo smaczne. Łatwe do zrobienia. Pachnące koperkiem, cebulką. Mogą zastąpić chleb, albo być dodatkiem do obiadu.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    łyżka cukru
    30 g drożdży
    szklanka mleka
    jajko
    2 łyżki posiekanego koperku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    cebulka ze szczypiorem drobno pokrojona
    100 g sera żółtego gouda
    1/3 łyżeczki soli
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki

Wytrawne racuchy drożdżowe ze świeżymi ziołami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesypać do miseczki. Zrobić w środku dołeczek i wsypać cukier, pokruszyć drożdże, zalać dwiema łyżkami ciepłego mleka. Lekko pomieszać drożdże. Poczekać aż się rozpuszczą. Łyżką zagarniać mąkę do środka. Dodać resztę mleka i jajko. Wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek.
    Dodać posiekany koperek, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną dymkę i starty na grubych oczkach żółty ser oraz sól. Pomieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi swoją objętość.
    Można zagrzać piekarnik do 60 stopni i wstawić tam miseczkę przykrytą ściereczką. Piekarnik pozostawić otwarty.
    Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć zgrabne placki. Palnik skręcić na minimum. Nakładać ciasto na patelnię i przykryć przykrywką. Jak ciasto straci surowość to wtedy placek obrócić i smażyć aż nabierze ładnego koloru.
    Odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
    Smacznego.

Porady

Można dodać inną ulubioną zieleninę np. bazylię. tymianek. Można też dodać suszone zioła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować