Wytrawne racuchy drożdżowe ze świeżymi ziołami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesypać do miseczki. Zrobić w środku dołeczek i wsypać cukier, pokruszyć drożdże, zalać dwiema łyżkami ciepłego mleka. Lekko pomieszać drożdże. Poczekać aż się rozpuszczą. Łyżką zagarniać mąkę do środka. Dodać resztę mleka i jajko. Wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek.
Dodać posiekany koperek, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną dymkę i starty na grubych oczkach żółty ser oraz sól. Pomieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Można zagrzać piekarnik do 60 stopni i wstawić tam miseczkę przykrytą ściereczką. Piekarnik pozostawić otwarty.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć zgrabne placki. Palnik skręcić na minimum. Nakładać ciasto na patelnię i przykryć przykrywką. Jak ciasto straci surowość to wtedy placek obrócić i smażyć aż nabierze ładnego koloru.
Odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Smacznego.
Porady
Można dodać inną ulubioną zieleninę np. bazylię. tymianek. Można też dodać suszone zioła.
Komentarze