Racuchy drożdżowe z jabłkami i ananasem

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chrupiące i puszyste drożdżowe racuchy są idealne na weekendowe śniadanie. Wersja z jabłkami i ananasem zachwyci całą rodzinę!

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Rozczyn:
    Mleko ciepłe - 150ml
    Drożdże - 30g
    Cukier - 1 łyżeczka
    Mąka pszenna - 2 łyżki

    Ciasto:
    Mąka pszenna - 500g
    Mleko ciepłe - 250ml
    Jajko - 1szt
    Sól - szczypta

    Jabłka prażone - 4 duże łyżki
    Ananas - 6 plastrów (używałam ananasa z puszki)

    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Racuchy

Racuchy drożdżowe z jabłkami i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn.
    W wysokim naczyniu mieszamy ciepłe mleko, drożdże, cukier i mąkę. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

    Ciasto.
    Składniki na ciasto mieszamy z rozczynem. Zarabiamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Pojemnik z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

    Po godzinie dodajemy jabłka prażone i pokrojonego ananasa. Zagniatamy i zostawiamy jeszcze na kilka minut.

    Odrywamy po kawałku ciasta - ja podzieliłam ciasto na 10 części. Kawałki ciasta wkładamy na rozgrzany olej i lekko dociskamy, formując placuszki. Oleju powinno być na tyle dużo, aby racuchy były do połowy zanurzone. Smażymy, aż do zarumienienia z obu stron. Po smażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem, polane jogurtem lub syropem klonowym. Najlepsze są na ciepło ;)

Porady

Jeśli zamiast jabłek prażonych używacie świeżych, warto do ciasta dodać jeszcze łyżkę cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka Ananas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować