Racuchy jak pączki holenderskie oliebollen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną przesiać do miseczki. Zrobić dołeczek i do dołeczka pokruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać dwiema łyżkami mleka i pomieszać aż drożdże się rozpuszczą. Łyżką zagarniać mąkę do środka. Dodać pozostałe mleko i jajko. Wymieszać tak. żeby nie było grudek. Dodać jabłka obrane i starte na tarce o grubych oczkach, skórkę cytrynową, cynamon oraz rodzynki wcześniej namoczone w rumie ( dla dzieci namoczyć w ciepłej wodzie ). Pomieszać. Pozostawić ciasto pod ściereczką aż podwoi swoją objętość.
Można zagrzać piekarnik do 60 stopni i wstawić tam miseczkę przykrytą ściereczką. Piekarnik pozostawić otwarty.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć zgrabne placki. Palnik skręcić na minimum. Nakładać ciasto na patelnię i przykryć przykrywką. Jak ciasto straci surowość to wtedy placek obrócić i smażyć aż nabierze ładnego koloru.
Odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego.
Porady
Dla dzieci alkohol pominąć. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie.
Komentarze