Racuchy jak pączki holenderskie oliebollen

4.89 (9 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Słodkie drożdżowe racuchy z jabłkami z cynamonem i rodzynkami robi się w mgnieniu oka i w mgnieniu oka znikają.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki i 3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    30 g drożdży
    3/4 szklanki mleka
    duże jajko albo 2 mniejsze
    2 jabłka kwaśne ( u mnie szara reneta )
    2 łyżki rumu
    3 łyżki rodzynek
    1/3 łyżeczki otartej skórki z cytryny
    1/3 łyżeczki cynamonu

    olej rzepakowy do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.89 (9 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Pączki Racuchy Placki

Racuchy jak pączki holenderskie oliebollen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną przesiać do miseczki. Zrobić dołeczek i do dołeczka pokruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać dwiema łyżkami mleka i pomieszać aż drożdże się rozpuszczą. Łyżką zagarniać mąkę do środka. Dodać pozostałe mleko i jajko. Wymieszać tak. żeby nie było grudek. Dodać jabłka obrane i starte na tarce o grubych oczkach, skórkę cytrynową, cynamon oraz rodzynki wcześniej namoczone w rumie ( dla dzieci namoczyć w ciepłej wodzie ). Pomieszać. Pozostawić ciasto pod ściereczką aż podwoi swoją objętość.
    Można zagrzać piekarnik do 60 stopni i wstawić tam miseczkę przykrytą ściereczką. Piekarnik pozostawić otwarty.
    Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć zgrabne placki. Palnik skręcić na minimum. Nakładać ciasto na patelnię i przykryć przykrywką. Jak ciasto straci surowość to wtedy placek obrócić i smażyć aż nabierze ładnego koloru.
    Odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
    Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.
    Smacznego.

Porady

Dla dzieci alkohol pominąć. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować