Racuchy dyniowo bananowe

5 (175 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Mogą być na deser, na śniadanie. Pyszne żółciutkie, pachnące racuchy z dynią i bananem. Podałam je z miodem bo jest zdrowszy od cukru i bakaliami. Orzechy, sezam, słonecznik, pestki dyni, żurawina.
Jesienne placuszki na poprawę jesiennej chandry. Dynie dodałam pieczoną bo zawiera mniej wody niż gotowana.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki maki pszennej
    2 dkg drożdży
    szczypta soli
    1 łyżka cukru trzcinowego
    1 banan
    200 g puree z dyni
    2 jajka
    2 łyżki oleju
    100 ml mleka
    3 łyżki jogurtu greckiego
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki

Racuchy dyniowo bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. pozostałe:

    2 łyżki miodu
    mieszanka orzechy włoskie, pestki dyni, sezam, słonecznik, żurawina 3 łyżki

    Do miski przekładam drożdże, dodaje szczyptę cukru, łyżkę mąki wlewam letnie mleko i mieszam. Odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę drożdży, dodaję cukier, sól, 2 łyżki oleju, jogurt, puree z dyni, jajka, pokrojonego banana. Ciasto wyrabiam mikserem. Ma być luźne. Odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzewam olej, i nakładam ciasto łyżką. Łyżkę dobrze jest zmoczyć wodą wtedy lepiej się kładzie ciasto. Racuchy smażę z dwóch stron aż będą rumiane na wolnym ogniu. Podczas smażenia ładnie jeszcze urosną.
    Do racuchów wykorzystałam dynie pieczoną. Kawałki dyni upiekłam w piekarniku nagrzanym do temp 180 stopni na 10 minut. Potem zmiksowałam dynię blenderem.

    Miód rozpuszczam na patelni, dodaję mieszankę bakalii i chwilę przesmażam. Racuchy polewam miodem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Dynia Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować