Truskawkowe racuchy

5 (3 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 5 osób

Racuchy z owocami to pyszna propozycja na śniadanie , obiad lub deser. Możemy przygotować je także z wykorzystaniem innym sezonowych owoców:).

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Składniki na około 9-10 sztuk:
    • 300 gram mąki,
    • 2 jajka,
    • 25 gram rozpuszczonego masła,
    • ok 150 ml mleka,
    • 2 płaskie łyżki cukru,
    • 3 dag drożdży,
    • szczypta soli,
    • 2 łyżki spirytusu,
    • olej do smażenia,
    • cukier puder do podania,
    • truskawki (około 2 szklanki )
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Racuchy

Truskawkowe racuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie rozczynu 1. Mleko delikatnie podgrzewamy. Dodajemy do niego cukier, drożdże oraz 3 łyżki mąki. Rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
    Między czasie do miski w której będziemy wyrabiać ciasto przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól, jajka, alkohol i masło.
    Do wymieszanych składników wlewamy gotowy rozczyn.
  • wyrośnięte ciasto 2. Ciasto wyrabiamy około 10-15 minut. W końcowej fazie wyrabiania powinno odchodzić od dłoni i garnka. Gotowe przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia.
    Między czasie truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
  • nakładanie nadzienia 3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Dzielimy je na około 9-10 części.
    Z każdej części formujemy placuszek, na który wykładamy po kilka truskawek (5-7 w zależności od ich wielkości- u mnie dość drobne).
  • uformowane racuszki 4. Ciasto zawijamy ku górze, zamykając owoce w środku. Dokładnie sklejamy miejsce łączenia. Gotowe „bułeczki” delikatnie spłaszczamy i pozostawiamy na 10-15 minut by podrosły.
  • smażenie 5. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy racuszki (olej powinien sięgać połowie ich wysokości). Smażymy je z dwóch stron do zrumienienia. Ogień pod patelnią nie może być duży, bo racuchy spalą się z wierzchu, a w środku będą surowe.
  • odsączanie z tłuszczu 6. Usmażone odsączmy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować