Racuchy czekoladowe

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 3 osób

Każdy z nas zna zwykłe drożdżowe racuszki, ale drożdżowe racuchy czekoladowe? Oto są :) Puszyste, z kawałkami czekolady w środku. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe gdy czekolada jest tak przyjemnie płynna :) Polecam na śniadanie lub podwieczorek :)

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 480 g mąki pszennej
    20 g kakao
    100 g gorzkiej czekolady ( lub czekolady mlecznej ), dość drobno posiekanej
    60 g świeżych drożdży
    325 ml letniego mleka
    2 jajka
    3 - 4 łyżki cukru
    8 g cukru waniliowego
    1 łyzka oleju
    szczypta soli

    Dodatkowo:

    olej do smażenia
    ulubione dodatki do podania
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Racuchy czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże zasypać 1 łyżeczką cukru i dokładnie rozetrzeć. Gdy staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki i wymieszać tak, aby nie było grudek. Dolać odrobinę letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Uwaga: Pamiętajmy, że składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
  • 2. Do miski przesiać mąkę i kakao. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól i wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie i wlać do niego wyrośnięty rozczyn. Dodać jajko, mleko, olej i wymieszać wszystko drewnianą łyżką do połączenia. Ciasto wyrabiać łyżką przez kilka minut, starając się wtłoczyć w nie dużo powietrza. Dodać czekoladę i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1 godzina ).
  • 3. Na patelni rozgrzać olej. Nabierać porcję wyrośniętego ciasta - 1 łyżka - i kłaść na tłuszcz.

    Smażyć placuszki z obu stron do zrumienienia. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

    Uwaga: Smażymy na dość małym ogniu, aby racuchy nie spaliły się z zewnątrz i były dosmażone w środku.
  • 4. Jeszcze ciepłe racuchy podawać z ulubionymi dodatkami, np. z dżemem, miodem, syropem klonowym, bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem ( u mnie racuszki podane z jogurtem greckim i frużeliną wiśniową ).

Porady

Nabieranie ciasta ułatwimy sobie jeżeli przed każdym nabraniem będziemy maczać łyżkę w gorącej wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Drożdże Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować