Racuchy drożdżowe z jabłkami

4.5 (160 ocen)

Czas na chwile rozpusty :) Racuchy chyba każdemu kojarzą się z dzieciństwem...

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    50 g drożdży
    szczypta soli
    2 łyżki cukru
    1,5 szkl letniego mleka
    1 jajko
    pół łyżeczki cynamonu
    5-6 jabłek
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania ( lub polewa czekoladowa, syrop, dżem, frużelina)
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę w misce wymieszać ze szczyptą soli. Drożdże i cukier rozpuścić w połowie szklanki letniego mleka. Pośrodku mąki zrobić wgłębienie i wlać w nie rozpuszczone drożdże. Odstawić na ok 10 min.
  • Racuchy drożdżowe z jabłkami 2. Po tym czasie dodać resztę mleka, jajko, cynamon i wyrobić ciasto ( można mikserem z hakiem do ciasta). Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Ciasto wymieszać z jabłkami, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 -45 min ( powinno podwoić lub potroić objętość).
  • Racuchy drożdżowe z jabłkami 3. Ciasto nakładać na rozgrzany olej za pomocą łyżki każdorazowo zamoczonej w chłodnej wodzie ( zapobiega to przyklejeniu się ciasta do łyżki). Smażyć na złoty kolor z obu stron na niezbyt dużym ogniu ( należy uważać żeby się nie przypaliły).
    Podawać posypane cukrem pudrem lub polane syropem, konfiturą.
    Smacznego:)

Porady

Z lodami i polewą czekoladową tworzą przepyszny deser:) Jeśli coś zostanie na następny dzień, wystarczy na chwilę włożyć do mikrofalówki- w ten sposób odzyskają świeżość :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować