Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę w misce wymieszać ze szczyptą soli. Drożdże i cukier rozpuścić w połowie szklanki letniego mleka. Pośrodku mąki zrobić wgłębienie i wlać w nie rozpuszczone drożdże. Odstawić na ok 10 min.
2.Po tym czasie dodać resztę mleka, jajko, cynamon i wyrobić ciasto ( można mikserem z hakiem do ciasta). Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Ciasto wymieszać z jabłkami, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 -45 min ( powinno podwoić lub potroić objętość).
3.Ciasto nakładać na rozgrzany olej za pomocą łyżki każdorazowo zamoczonej w chłodnej wodzie ( zapobiega to przyklejeniu się ciasta do łyżki). Smażyć na złoty kolor z obu stron na niezbyt dużym ogniu ( należy uważać żeby się nie przypaliły).
Podawać posypane cukrem pudrem lub polane syropem, konfiturą.
Smacznego:)
Porady
Z lodami i polewą czekoladową tworzą przepyszny deser:)
Jeśli coś zostanie na następny dzień, wystarczy na chwilę włożyć do mikrofalówki- w ten sposób odzyskają świeżość :)
Komentarze