Racuszki bananowe z sosem karmelowym

  • wyświetlono: 497 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 1

Pulchne i słodkie racuszki uwielbiają nie tylko dzieci, dorośli też lubią od czasu do czasu zaszaleć, od razu piszę , zróbcie z podwójnej porcji bo znikają jeszcze szybciej niż się robią:) O wyraźnej bananowej nucie i polewą o smaku krówki…Pycha!

IMG_20190918_121058
  • 4 porcje
  • 25min
  • Łatwy

Składniki

1 dojrzały banan
1 szklanka jogurtu greckiego
1 szklanka mąki tortowej
1 budyń bananowy
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 duże jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z limonki
Olej do smażenia

Karmelowy sos:
½ szklanki cukru
½ szklanki słodkiej 30% śmietanki
Dodatkowo:
1 banan do dekoracji
Świeża mięta

Sposób przygotowania przepisu:

Racuszki bananowe z sosem karmelowym

  • Przygotowanie1. Ciasto:
    Miękkiego banana połamać na kawałki, włożyć do miski , skropić sokiem z limonki i rozdrobnić widelcem
  • Przygotowanie2. dodać jogurt, wbić jajka, wsypać cukier, dodać mąkę wymieszaną budyniem oraz proszkiem do pieczenia, wsypać cukier z wanilią, całość wymieszać łyżką aż powstanie gęste jednolite ciasto bez grudek.
  • Przygotowanie3. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, rozgrzać, nałożyć ciasto, forując okrągłe placuszki, smażyć na złocisto z każdej strony po 2-3 minuty.
  • Przygotowanie4. Sos karmelowy:
    Cukier wsypać do suchego rondelka, wstawić na mały ogień i czekać aż zacznie się rozpuszczać, w tym czasie nie mieszać , można tylko potrząsnąć garnkiem aby równo się skarmelizował, gdy się całkowicie rozpuści-uważać aby się nie przypalił bo będzie gorzki!, wlewać cienkim strumieniem śmietankę o temp pokojowej, uważać bo bardzo bulgocze, mieszać aż się zagotuje i konsystencja stanie się płynna, wszystko ma się połączyć, gdy zacznie stygnąć zgęstnieje.


    Placuszki ułożyć na talerzu, z pokrojonym bananem polać sosem, udekorować miętą i podawać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

plackilatozimasłodkościna słodkoracuchydla dzieciwiosnana ciepłoracuszkijesieńPoczęstunekdrugie śniadaniesos karmelowybananowe racuchybudyniowe racuszkismażone racuchy

Komentarze

Podobne przepisy

Łaciate naleśniki z bananowym twarożkiem

Dodane przez: Lolcz

Łaciate naleśniki z serkiem bananowym

Lubię eksperymentować, dlatego...

Placuszki bananowe z masłem kokosowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Placuszki bananowe z masłem kokosowym

Moja córeczka uwielbia wszelkiego...

Racuszki drożdżowe

Dodane przez: luna19

Racuszki drożdżowe

placki

BANANOWE PANCAKES Z SOLONYM KARMELEM I ORZECHAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

BANANOWE PANCAKES Z SOLONYM KARMELEM I ORZECHAMI

Takie bananowe pancakes są niesamowicie...

Naleśniki z sosem brzoskwiniowym

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Naleśniki z sosem brzoskwiniowym

Naleśniki to jedno z najprostszych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE