REKLAMA

Puszyste racuchy drożdżowe z borówkami i cytrynowym lukrem

wyświetlono: 452 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Dzieciom chce się na szybko pączków , ja tak nie umiem . Ale racuszki w szybkim wydaniu - już prędzej . Wyszły bardzo smaczne , w godzinkę się wyrobiłam . Borówki - w środeczku i lukier na wierzchu -też dodały uroku całości .

opublikowany: 02.02.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 1 godz. 10 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej+do podsypania
    2 łyżki cukru
    3 dag. drożdży
    1/2 szklanki ciepłego mleka 3,2 %
    1 jajko wiejskie
    4 dag. roztopionego masła
    1 łyżeczka aromatu arakowego
    1 łyżka octu jabłkowego
    szczypta soli
    Lukier:
    sok z 1/2 cytryny
    ok. 1 szklanka cukru pudru
    Dodatkowo:
    ok. 20 dag. borówek
    olej do smażenia
    papierowy ręcznik do osączenia
    cukrowa posypka
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Puszyste racuchy drożdżowe z borówkami i cytrynowym lukrem 1. Do mąki dodaję mleko zmieszane z cukrem i drożdżami , jajko , sól , ocet , aromat , zarabiam ciasto , dodaję masło , wyrabiam ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ścianek naczynia{ciasto jest kleiste} . Ciasto lekko osypuję mąką , nakrywam , odstawiam na ok. 30 minut aby wyrosło .
  • Puszyste racuchy drożdżowe z borówkami i cytrynowym lukrem 2. Ciasto wykładam na stolnicę osypaną mąką , dzielę na osiem części , maczam ręce w oleju , formuje placuszki , nakładam borówki , formuje kule , układam na stolnicy , spłaszczam .
  • Puszyste racuchy drożdżowe z borówkami i cytrynowym lukrem 3. Przygotowane racuszki smażę na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron . Racuszki wykładam na talerze wyłożone papierowym ręcznikiem , osączam z nadmiaru z tłuszczu .
  • Puszyste racuchy drożdżowe z borówkami i cytrynowym lukrem 4. Składniki lukru ucieram aby powstał lukier o konsystencji gęstej śmietany . Lukier przelewam do rożka z papieru do pieczenia , polewam racuchy , posypuję posypką cukrową .

Porady

Tak przygotowane racuszki zrobimy szybciej niż pączki , dodamy też mniej składników i mniej pracy , a smak również rewelacyjny . Dodam także , że wszelkie ciasta drożdżowe zawsze wyrabiam ręcznie , nie dla mnie roboty , ja to ciasto muszę czuć , dać ciepło dłoni , myślę , że ono mnie lubi tak ja lubię je:) Dodatek świeżych owoców doskonale orzeźwi i nada lekkości całości . Oczywiście borówki możemy zastąpić innymi owocami np . malinami czy wiśniami , jeśli są to owoce mrożone wcześniej należy je rozmrozić i pozbawić nadmiaru soku . Lukier musi być dość gęsty aby nie spłynął z racuszków . Racuszki należy osączyć z nadmiaru tłuszczu , nie potrzebne nam dodatkowe kalorie . Do ciasta dodaję ocet aby ciasto podczas smażenia nie wchłaniało nadmiaru tłuszczu . Tłuszcz do smażenia musi być dobrze rozgrzany , zbyt zimny spowoduje , że ciasto nie potrzebnie nasiąknie tłuszczem zbyt gorący zacznie dymić i to też nie dobrze . Jak ocenić czy racuchy udane , jestem ciastkarzem i wiem , że po pierwsze wygląd , po drugie 20 minut po usmażeniu trzeba przekroić wypiek , jeśli wróci do pierwotnego kształtu jest ok :)

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: akrobatka22 akrobatka22

Racuchy drożdżowe

Babcine racuchy drożdżowe. Puszyste i leciutkie. Smaki dzieciństwa! Serdecznie polecam wypróbować. Poezja ;)

kategoria: Desery racuchy opublikowany: 13.08.2015 | wyświetlono: 121887 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny P6221168

RACUCHY DROŻDŻOWE Z BORÓWKAMI

Puszyste racuchy drożdżowe z dodatkiem borówek, przygotowane na pianie z białek.

kategoria: Desery racuchy Placki opublikowany: 21.08.2019 | wyświetlono: 647 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE