Pierogi ruskie smażone

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Klasyczne pierogi ruskie w nowej odsłonie nie gotowane a smażone są wprost przepyszne i do tego takie chrupiące. Takie pierożki można podać z ketchupem lub dowolnym sosem np. czosnkowym. Wyśmienicie smakują na ciepło jak i na zimno.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    szklanka ciepłej wody
    4 łyżki oliwy z oliwek
    szczypta soli

    Farsz:
    500 g ziemniaków ugotowanych
    400 g sera białego z kostki
    2 łyżki kaszy manny
    cebula mała
    łyżka masła
    pieprz
    sól

    Dodatkowo:
    olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierogi ruskie smażone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy. Przepuszczamy przez maszynkę do mięsa wraz z serem białym. Cebulę siekamy smażymy na maśle na złoty kolor, dodajemy do farszu, mieszamy dodajemy kaszę manną i przyprawy.
  • 2. Mąkę zarabiamy z wodą, solą oraz oliwą. Zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 10 minut pod plastikową miskę aby ciasto odpoczęło.
  • nakładnie farszu 3. Następnie ciasto wałkujemy i wykrawamy od szklanki kółka nakładamy farsz i zlepiamy pierożki.
  • zlepianie pierogów 4. Następnie rozgrzewamy w garnku olej i na ciepły delikatnie wrzucamy pierożki smażymy ok 10 minut na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować