Klasyczne pierogi ruskie w nowej odsłonie nie gotowane a smażone są wprost przepyszne i do tego takie chrupiące. Takie pierożki można podać z ketchupem lub dowolnym sosem np. czosnkowym. Wyśmienicie smakują na ciepło jak i na zimno.
50 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
szklanka ciepłej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
Farsz:
500 g ziemniaków ugotowanych
400 g sera białego z kostki
2 łyżki kaszy manny
cebula mała
łyżka masła
pieprz
sól
Pierogi ruskie smażone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy. Przepuszczamy przez maszynkę do mięsa wraz z serem białym. Cebulę siekamy smażymy na maśle na złoty kolor, dodajemy do farszu, mieszamy dodajemy kaszę manną i przyprawy.
2.Mąkę zarabiamy z wodą, solą oraz oliwą. Zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 10 minut pod plastikową miskę aby ciasto odpoczęło.
3.Następnie ciasto wałkujemy i wykrawamy od szklanki kółka nakładamy farsz i zlepiamy pierożki.
4.Następnie rozgrzewamy w garnku olej i na ciepły delikatnie wrzucamy pierożki smażymy ok 10 minut na złoty kolor.
Komentarze