Pieczone ruskie pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszać z cukrem i niewielką ilością ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać ciepłe mleko, rozpuszczone masło, zaczyn i sól. Zagnieść elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić. Ziemniaki i ser przecisnąć przez praskę, wymieszać z cebulą i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i szklanką wycinać krążki, na każdy nakładać farsz ziemniaczany i sklejać. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na pół godziny żeby podrosły. Wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)
Komentarze