Zupa selerowa z pomidorami i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zupa w postaci kremu z aromatycznego selera korzeniowego, z dodatkiem kwaskowych pomidorów, których smak przełamuje słodycz rodzynków. Niebanalne połączenie składników, smakowo trafione w punkt. Polecam!

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże selery korzeniowe (łącznie – ze skórką 1,45 kg, po obraniu 1, 15 kg)
    1 puszka całych pomidorów bez skórki (400 g)
    1 nieduża biała cebula (80 g)
    3 ząbki czosnku
    3 – 4 łyżki rodzynków (30 – 40 g)
    3 łyżki oleju rzepakowego
    200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    6 szklanek bulionu warzywnego (1,5 L)
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa selerowa z pomidorami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa selerowa z pomidorami i rodzynkami 1. Obrane cebulę i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać rozdrobnione warzywa i smażyć, aż będą szkliste. Dołożyć rodzynki, wsypać gałkę muszkatołową i smażyć 1- 2 min, mieszając.
  • Zupa selerowa z pomidorami i rodzynkami 2. Do zawartości garnka dodać obrane i pokrojone na małe kawałki selery i całość jeszcze chwilę smażyć. Następnie wlać zawartość puszki z pomidorami (pomidory + sok) oraz bulion.
  • Zupa selerowa z pomidorami i rodzynkami 3. Doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 20 – 30 min (do miękkości składników). Zupę zblendować z dodatkiem jogurtu, na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać ponownie podgrzaną.

Porady

Zupę można podać przybraną grzankami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować