Zupa z ciecierzycą na mleku kokosowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pożywna warzywna zupa krem z wartościową odżywczo cieciorką z dodatkiem jabłka, suszonych śliwek oraz mleka kokosowego. Całość uzupełniają aromatyczne, orientalne przyprawy. Zupa, która z pewnością rozgrzeje i doda energii, gdy za oknem plucha.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy konserwowej (400 g bez zalewy)
    1 puszka pomidorów krojonych bez skóry (400 g)
    1 duża czerwona papryka (225 g)
    150 g pora
    100 g kukurydzy konserwowej (masa bez zalewy)
    3 – 4 ząbki czosnku
    1 duże słodko – winne jabłko (190 g)
    100 g suszonych śliwek bez pestek
    2 łyżki oliwy lub oleju
    3 szklanki bulionu warzywnego
    1 puszka mleka kokosowego 17 – 19% tłuszczu (400 ml)
    1 – 2 łyżki soku z cytryny
    2 liście laurowe
    4 goździki
    1 łyżeczka suszonej natki kolendry
    ½ łyżeczki suszonego estragonu
    1 łyżeczka mielonej kurkumy
    1 łyżeczka mielonej białej gorczycy
    ½ łyżeczki mielonego kminku
    ½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    ¼ łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
    prażone ziarno słonecznika łuskanego do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa z ciecierzycą na mleku kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z ciecierzycą na mleku kokosowym 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pozbawioną nasion i pokrojoną w kostkę paprykę, posiekanego pora, obrany i posiekany czosnek, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłko oraz drobno pokrojone śliwki. Dołożyć przyprawy – pokruszone liście laurowe, zmiażdżone goździki, natkę kolendry, estragon, kurkumę, gorczycę, kminek, owoce kolendry, nasiona kozieradki, imbir, kumin. Wlać sok z cytryny. Składniki dusić 2 – 3 min, mieszając.
    Do zawartości garnka dodać pomidory (owoce i płyn), ciecierzycę, kukurydzę i wlać mleko kokosowe – całość doprowadzić do wrzenia i gotować 5 min, mieszając. Następnie wlać bulion, ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 10 min. Zawartość garnka zblendować (trochę składników odłożyć do przybrania każdej porcji). Zupę doprawić przyprawami do smaku. Podawać podgrzaną - każdą porcję przybrać odłożonymi składnikami i prażonym słonecznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować