Zupa pomidorowa w postaci gęstego, pożywnego kremu z dodatkiem m.in. delikatnego w smaku ryżu jaśminowego oraz słodkawej suszonej śliwki, która wyśmienicie przełamuje kwasowość pomidorów.
50 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 puszki pomidorów konserwowych bez skóry (2 x 400 g)
150 g obranej marchewki
90 g obranej pietruszki
80 g obranego selera
100 g obranej białej cebuli
70 g pora
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego lubczyku
1 kopiasta łyżka posiekanej mięty
100 g suszonych śliwek bez pestek
100 – 150 g suchego ryżu jaśminowego
6 szklanek bulionu warzywnego
330 ml śmietanki UHT 30% tłuszczu
2 łyżki masła
1 łyżeczka tymianku suszonego
½ łyżeczki cząbru suszonego
5 goździków
1 łyżeczka mielonej białej gorczycy
½ łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki mielonej chilli w płatkach
¼ łyżeczki cynamonu mielonego
2 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
prażone ziarna słonecznika łuskanego do posypania każdej porcji
2.Następnie dodać pomidory (wraz z płynem) z obu puszek, wsypać ryż, tymianek i cząber. Składniki wymieszać i chwilę podgrzewać. Zawartość garnka zalać bulionem, całość doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 min, co jakiś czas mieszając.
3.Do zupy wlać śmietankę, dodać lubczyk i miętę. Całość ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym chwilę gotować. Zawartość garnka zmiksować blenderem na gładki krem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zupę podawać podgrzaną. Każdą porcję posypać prażonym słonecznikiem.
Komentarze