Kremowa zupa pomidorowa z ryżem i suszoną śliwką

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zupa pomidorowa w postaci gęstego, pożywnego kremu z dodatkiem m.in. delikatnego w smaku ryżu jaśminowego oraz słodkawej suszonej śliwki, która wyśmienicie przełamuje kwasowość pomidorów.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów konserwowych bez skóry (2 x 400 g)
    150 g obranej marchewki
    90 g obranej pietruszki
    80 g obranego selera
    100 g obranej białej cebuli
    70 g pora
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    1 kopiasta łyżka posiekanej mięty
    100 g suszonych śliwek bez pestek
    100 – 150 g suchego ryżu jaśminowego
    6 szklanek bulionu warzywnego
    330 ml śmietanki UHT 30% tłuszczu
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    ½ łyżeczki cząbru suszonego
    5 goździków
    1 łyżeczka mielonej białej gorczycy
    ½ łyżeczki mielonego imbiru
    1/3 łyżeczki mielonej chilli w płatkach
    ¼ łyżeczki cynamonu mielonego
    2 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    prażone ziarna słonecznika łuskanego do posypania każdej porcji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kremowa zupa pomidorowa z ryżem i suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kremowa zupa pomidorowa z ryżem i suszoną śliwką 1. W garnku rozpuścić masło, dodać drobno pokrojone warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, por, czosnek (uprzednio obrany). Dołożyć śliwki, goździki, gorczycę, imbir, chilli, cynamon oraz cukier. Składniki smażyć 5 min, mieszając.
  • Kremowa zupa pomidorowa z ryżem i suszoną śliwką 2. Następnie dodać pomidory (wraz z płynem) z obu puszek, wsypać ryż, tymianek i cząber. Składniki wymieszać i chwilę podgrzewać. Zawartość garnka zalać bulionem, całość doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 min, co jakiś czas mieszając.
  • Kremowa zupa pomidorowa z ryżem i suszoną śliwką 3. Do zupy wlać śmietankę, dodać lubczyk i miętę. Całość ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym chwilę gotować. Zawartość garnka zmiksować blenderem na gładki krem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zupę podawać podgrzaną. Każdą porcję posypać prażonym słonecznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować